ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Έξυπνο» τσιρότο για παρακολούθηση ασθενών και χορήγηση φαρμάκων


Το αυτοκόλλητο αναπτύσσεται από ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ σε συνεργασία με ερευνητές της MC10, μίας startup στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, η οποία εργάζεται πάνω στην εμπορική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων τεχνολογιών.

Μία «γεύση» από το μέλλον των wearable ηλεκτρονικών ιατρικών συσκευών παρέχει η δουλειά ερευνητών από την Κορέα, που ανέπτυξαν ένα «έξυπνο», λεπτότερο από φύλλο χαρτιού αυτοκόλλητο, 

το οποίο μπορεί να εντοπίζει ελαφρά τρεμουλιάσματα, να «απελευθερώνει» φαρμακευτικές ουσίες και να καταγράφει τη δραστηριότητα για μελέτη αργότερα.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην αντιμετώπιση του Πάρκινσον, καθώς και άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την κίνηση. «Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια νέα κατεύθυνση στην εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη, που κάποια στιγμή θα ανοίξει το δρόμο για εξελιγμένες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπείες μέσω συσκευών που μπορούν να φορεθούν, σαν ένα προσωρινό παιδικό τατουάζ» αναφέρει ο Ντάε Χιεόνγκ Κιμ, επικεφαλής της έρευνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review.

Το αυτοκόλλητο αναπτύσσεται από ομάδα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ σε συνεργασία με ερευνητές της MC10, μίας startup στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης, η οποία εργάζεται πάνω στην εμπορική εκμετάλλευση των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Στόχος είναι το λανσάρισμα προϊόντων που θα μπορούν να ανιχνεύουν «σήματα» όπως το τρέμουλο, ο χτύπος της καρδιάς και η θερμοκρασία του σώματος, έτσι ώστε να είναι δυνατή η μελέτη τους από γιατρούς.

Σε paper το οποίο δημοσιεύθηκε στο Nature Nanotechnology περιγράφεται ένα «σύστημα» πολλαπλών μεμβρανών σε νανοκλίμακα, το οποίο χρησιμοποιείται για ανίχνευση κίνησης, χορήγηση φαρμάκων και αποθήκευση δεδομένων – όλα αυτά ενσωματωμένα σε ένα «πακέτο», το οποίο θυμίζει 

«χανζαπλάστ». Η μυϊκή δραστηριότητα ανιχνεύεται από μικροσκοπικούς αισθητήρες πυριτίου, ενώ τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ένα απλό σύστημα μνήμης. Τα φάρμακα χορηγούνται μέσω θερμαντικών στοιχείων: η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ως αποτέλεσμα την «απελευθέρωση» ουσιών, που περνούν στο δέρμα του ασθενούς.

Σε email του στο The Verge, ο Ντάε Χιεόνγκ Κιμ επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πολύ για τη συνεχή και ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων». Ωστόσο, το αυτοκόλλητο ακόμα έχει περιθώρια βελτίωσης, καθώς δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί ασύρματα, εξ αποστάσεως. 

«Στο μέλλον θα ενσωματωθούν wireless στοιχεία και τότε το σύστημα αυτό θα συνδεθεί με ασύρματα δίκτυα», προσθέτει, τα οποία θα επιτρέπουν στους γιατρούς να προβαίνουν σε διαγνώσεις εξ αποστάσεως και να χορηγούν φάρμακα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το αυτοκόλλητο δεν θα κυκλοφορήσει στην αγορά πριν την πάροδο χρονικού διαστήματος περίπου πέντε ετών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Nanotechnology.

πηγή aoratopedio

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact