ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχουν και τυχεροί πρόσφυγες -Ενας ζωγράφος και μια μουσικός από τη Συρία ζουν σήμερα στη Νορβηγία [εικόνες]

Οι αρχές της Νορβηγίας τηλεφώνησαν την ημέρα των γενεθλίων του μικρού γιού τους Καχραμάν και τους είπαν: «Εχουμε ένα δώρο για σένα. Μπορείς να έρθεις να ζήσεις στη Νορβηγία»!

Σήμερα ζουν σε ένα φωτεινό διαμέρισμα, σε ένα ταπεινό κτίριο του 1950, σε μια ήσυχη γειτονιά του Οσλο, στη Νορβηγία. Ο 31χρονος Χέναν λέει: «Να σας πω πώς βλέπω τη Νορβηγία. Τα παιδιά έρχονται πρώτα, μετά οι γυναίκες, μετά ο σκύλος και στο τέλος ο άντρας»! Το ζευγάρι γελάει.
Η ζωή που ζουν σήμερα απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από τη ζωή που άφησαν πίσω τους στο Χαλέπι. «Η τελευταία εικόνα που διατηρώ είναι ένας άντρας που πυροβολήθηκε ενώ έβγαινε από ένα φούρνο. Κρατούσε το ψωμί στο κεφάλι για να δείξει ότι είναι άοπλος αλλά τον πυροβόλησαν. Επεσε στο χώμα και γύρω του σκόρπισε το ματωμένο ψωμί. Είδα μια γυναίκα που μάζεψε τα κομμάτια ψωμιού, είχε μάλλον πεινασμένα παιδιά στο σπίτι».


Ο Χέναν είναι ζωγράφος και παραδέχεται ότι τα σκίτσα και πορτρέτα που ζωγραφίζει είναι λυπηρά γιατί βασίζονται πάνω στις εμπειρίες από τον πόλεμο.
«Στο Χαλέπι, η ζωή μας ήταν απλή», λέει η 29χρονη σύζυγός του Σεριχάν, μουσικός στο επάγγελμα. «Πηγαίναμε στη δουλειά, περνούσαμε καλά με την οικογένεια και τους φίλους μας. Εγώ έπαιζα φλάουτο σε ένα μουσικό ωδείο. Είχα πολλά όνειρα. Θέλουμε να αποταμιεύσουμε για να αγοράσουμε ένα ωραίο αυτοκίνητο και ένα μεγάλο σπίτι -ένα μέρος για να μεγαλώσουμε ένα παιδί. Ξέρετε, πράγματα που όλοι επιθυμούν».
«Μου άρεσε να είμαι σπίτι μου, να συζητάμε πολιτικά με φίλους ή να διαβάζω», λέει ο σύζυγός της Χέναν. «Είχαμε περί τα 700 βιβλία, μερικά παράνομα, για τη θρησκεία ή την πολιτική ή στην κουρδική γλώσσα, που απαγορεύεται στη Συρία. Το σπίτι μας ήταν ακριβώς στη γραμμή ανάμεσα στην κυβερνητική φρουρά και την αντιπολίτευση. Μια μέρα κάποιος πυροβόλησε και σκότωσε τον γείτονά μας, γιατί πίστευαν ότι στηρίζει τον πρόεδρο Ασσαντ».


«Μετακομίσαμε στην εξοχή. Εκανε κρύο, δεν υπήρχε αρκετό φαγητό, ούτε νερό, ούτε ρεύμα. Ημουν έγκυος τότε. Δεν μπορούσαμε πια να ονειρευτούμε το μέλλον, μπορούσαμε μόνο να επιβιώνουμε», συνεχίζει η Σεριχάν.

«Οταν ο Καχραμάν έγινε λίγων μηνών, καταλάβαμε ότι δεν αποκρινόταν καλά στις κινήσεις μας. Ενας γιατρός μας είπε ότι ίσως ήταν τυφλός και ότι θα έμενε έτσι σε όλη τη ζωή του. Είμασταν τσακισμένοι.
Αποφάσισα να επιστρέψω στο Χαλέπι για να πάρω μια δεύτερη άποψη. Μου πήρε 13 ώρες και έπρεπε να διασχίσω έναν δρόμο με ελεύθερους σκοπευτές. Πήρα το μωρό στην αγκαλιά και έτρεξα.
Ο γιατρός μου έδωσε κάποια ελπίδα αλλά μου είπε ότι έπρεπε να φερνω το παιδί τακτικά στο Χαλέπι για εξετάσεις. Ετσι αποφασίσαμε να πάμε στην Τουρκία.


Μείναμε επί εννιά μήνες σε ένα μικρό διαμέρισμα με άλλες τρεις οικογένειες. Ο Χενάν δούλευε όλη μέρα αλλά δεν έβγαζε τίποτα. Δεν μπορούσαμε να πάμε το παιδί στο γιατρό που χρειαζόταν. Ηταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου» λέει η νεαρή μητέρα.
Τότε ήρθαν σε επαφή με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και κρίθηκαν ότι μπορούσαν να μπουν σε ένα «Πρόγραμμα ζωής» για πρόσφυγες.
«Μας είπαν ότι η αρμόδια διεύθυνση της Νορβηγίας για τους πρόσφυγες θα ήθελε να μας κάνει συνέντευξη», λέει η Σεριχάν.


Δύο μήνες αργότερα, έπαιρναν επιτέλους το δρόμο για μια νέα ζωή. «Ταξιδέψαμε με ελάχιστα υπάρχοντα, μόνο ότι κατείχαμε πιο ακριβό: το λάπτοπ με τις φωτογραφίες του Χέναν από τη δουλειά του αλλά και από τη ζωή μας και το δικό μου φλάουτο», λέει η Σεριχάν.
«Θυμάμαι την ακριβή στιγμή που προσγειωνόμασταν στο Οσλο, στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. Ηταν πολύ σημαντική στιγμή, είμασταν επιτέλους ασφαλείς.
Η Νορβηγία είναι φυσικά πολύ διαφορετική απο τη Συρία. Το κλίμα είναι πιο ψυχρό από ό,τι περιμέναμε. Αλλά όταν βρήκαμε κουρδική λογοτεχνία σε ένα βιβλιοπωλείο, ξέραμε ότι είχαμε έρθει κάπου όπου υπάρχει ελευθερία».
Ο Χέναν δείχνει φωτογραφίες της Σεριχάν να παίζει φλάουτο στο γάμο τους, το 2010, με ένα λευκό φόρεμα. «Εχασα τον προηγούμενο εαυτό μου, όπως ήμουν πριν τον πόλεμο. Εχασα την παλιά μου ζωή», λέει η Σεριχάν.
Σήμερα και οι δύο μιλούν άπταιστα νορβηγικά. Ο 2χρονος Καχραμάν έχει ακόμη τα προβλήματα όρασης. Πολλοί φίλοι τους έχουν μείνει στη Συρία. Η μόνη τους ελπίδα είναι ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει σύντομα.


Πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία μοιράστηκαν σε 5 χώρες της Ευρώπης. Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα καλέσει άλλους 40.000 που θεωρούνται ιδιαίτερα ευπαθείς να μετακομίσουν σε δυτικές χώρες ως το τέλος του 2016. Εκτιμάται ότι με την ίδια διαδικασία περίπου 1,4 εκατομμύρια επιπλέον θα χρειαστούν ενσωμάτωση στη Δύση ως το τέλος του 2017. Πηγή amnesty.org

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact