ΚΟΣΜΟΣ

Υβριδικός πόλεμος από τον Πούτιν σε όλη την Ευρώπη – Ενέργεια με δελτία, οικονομική κατάρρευση και νέες αυξήσεις ‘φωτιά’ στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της βασικής οδού εφοδιασμού της Ευρώπης την Τετάρτη, εντείνοντας την οικονομική μάχη μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών και αυξάνοντας τις προοπτικές ύφεσης και παροχής ενέργειας με δελτίο σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται ότι η Μόσχα θα μπορούσε να παρατείνει τη διακοπή, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, και έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας ως «όπλο πολέμου».

Η Μόσχα αρνείται τους ισχυρισμούς και επικαλείται τεχνικούς λόγους για τις περικοπές των προμηθειών.

Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο Nord Stream 1, ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο στον κορυφαίο πελάτη της Ρωσίας, τη Γερμανία, θα είναι εκτός λειτουργίας από τις 31 Αυγούστου έως τα ξημερώματα της 3ης Σεπτεμβρίου.

Γερμανία: Καλύτερα προετοιμασμένη πλέον η χώρα

Ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύου είπε ότι η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τις διακοπές στην τροφοδοσία φυσικού αερίου, καθώς οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες κατά σχεδόν 85% και εξασφαλίζει προμήθειες και από άλλες πηγές.

«Τον χειμώνα μπορούμε να πάρουμε αέριο από τα αποθέματα, εξοικονομούμε φυσικό αέριο (και πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε), οι τερματικοί σταθμοί LNG έρχονται, και χάρη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία (και σύντομα τη Γαλλία) ρέει φυσικό αέριο», έγραψε στο Twitter ο Κλάους Μιούλερ.

Περαιτέρω περιορισμοί στις ευρωπαϊκές προμήθειες φυσικού αερίου θα βάθαιναν μια ενεργειακή κρίση, που έχει ήδη προκαλέσει άνοδο 400% στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου από τον περασμένο Αύγουστο, πιέζοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να ξοδέψουν δισεκατομμύρια για να μειώσουν το βάρος.

Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Αύγουστο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 50 ετών και το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώθηκε, καθώς τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας.

Λιγότερες προμήθειες φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη ένεκα… κυρώσεων

Σε αντίθεση με τη 10ήμερη συντήρηση του Nord Stream 1 τον περασμένο μήνα, οι τελευταίες εργασίες ανακοινώθηκαν λιγότερο από δύο εβδομάδες νωρίτερα και εκτελούνται από την Gazprom και όχι από τη διαχειρίστρια εταιρεία της.

Η Μόσχα, η οποία μείωσε την παροχή μέσω του αγωγού στο 40% της χωρητικότητας τον Ιούνιο και στο 20% τον Ιούλιο, αναφέρει τα θέματα συντήρησης και τις κυρώσεις ως αυτά που εμποδίζουν την επιστροφή και την εγκατάσταση του εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι η γερμανική κυβέρνηση, και όχι το Κρεμλίνο, έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει τις ενεργειακές της σχέσεις με τη Μόσχα.

Η Gazprom είπε ότι η τελευταία διακοπή λειτουργίας ήταν απαραίτητη για τη συντήρηση του μοναδικού εναπομείναντος συμπιεστή του αγωγού στο σταθμό Portovaya στη Ρωσία, λέγοντας ότι οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν από κοινού με ειδικούς της Siemens.

Από την πλευρά της, η Siemens Energy, που έχει πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης σε συμπιεστές και τουρμπίνες στο σταθμό στο παρελθόν, δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν συμμετέχει στη συντήρηση, αλλά είναι έτοιμη να συμβουλεύσει την Gazprom, εάν χρειαστεί.

Η Ρωσία σταμάτησε επίσης να προμηθεύει τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Πολωνία και μείωσε τις ροές μέσω άλλων αγωγών από τότε που ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Επιπλέον, την Τρίτη, η Gazprom δήλωσε ότι θα αναστείλει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε γαλλική εταιρεία, λόγω μιας διαφωνίας επί των πληρωμών, την οποία ο υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας χαρακτήρισε δικαιολογία, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα είχε προβλέψει την απώλεια του εφοδιασμού.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος έχει θέσει ως αποστολή του να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έως τα μέσα του 2024, νωρίτερα αυτόν τον μήνα τόνισε ότι ο Nord Stream 1 ήταν «πλήρως λειτουργικός» και δεν υπήρχαν τεχνικά ζητήματα, όπως ισχυρίστηκε η Μόσχα.

Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει εντελώς τη ροή φυσικού αερίου

Οι μειωμένες ροές μέσω του Nord Stream έχουν περιπλέξει τις προσπάθειες για εξοικονόμηση φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη ώστε να αντεπεξέλθει τους χειμερινούς μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει εντελώς τις ροές.

«Είναι κάτι σαν θαύμα το γεγονός ότι τα επίπεδα πλήρωσης φυσικού αερίου στη Γερμανία συνέχισαν να αυξάνονται ωστόσο», έγραψαν αναλυτές της Commerzbank, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να αγοράσει αρκετό φυσικό αέριοσε υψηλότερες τιμές αλλού.

Εν τω μεταξύ, πολίτες στην Ευρώπη μειώνουν οικειοθελώς την κατανάλωση ενέργειας, περιορίζοντας τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών, και κάνουν ντους στη δουλειά για να εξοικονομήσουν χρήματα, ενώ οι εταιρείες προετοιμάζονται για ενδεχόμενο δελτίο.

Με τις δεξαμενές αποθήκευσης γεμάτες κατά 83,65%, η Γερμανία βρίσκεται ήδη κοντά στον στόχο του 85% που έχει τεθεί για την 1η Οκτωβρίου, αλλά έχει προειδοποιήσει ότι θα είναι δύσκολο να φτάσει το 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, εκτός εάν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της έφτασε το 80,17% της αποθηκευτικής της ικανότητας και βρίσκεται ήδη πάνω από τον στόχο του 80% που είχε τεθεί για την 1η Οκτωβρίου, όταν και ξεκινά η περίοδος θέρμανσης για την ήπειρο.

Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι, στο βασικό τους σενάριο, η τελευταία διακοπή λειτουργίας του Nord Stream 1 δεν θα παραταθεί.

«Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, οι πολύ χαμηλές ροές και η περιστασιακή, απόλυτα μηδενική παροχή έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την αστάθεια της αγοράς και την πολιτική πίεση στην Ευρώπη σε υψηλότερα επίπεδα», ανέφεραν.

Νέες αυξήσεις σε τουλάχιστον 40 προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου αναμένεται να φέρει μεγάλες… καταιγίδες στις τσέπες μας και δυστυχώς το αναμενόμενο ουράνιο τόξο που νομοτελειακά κάποια στιγμή θα φανεί, είναι ακόμα πολύ μακριά.

Οι αυξήσεις που έρχονται τον Σεπτέμβριο θα φτάσουν ακόμα και το 15%, ενώ η εκτίναξη του πληθωρισμού (11,1%) και τον μήνα Αύγουστο, δεν μπορεί παρά να προκαλεί απελπισία στα νοικοκυριά, τα οποία στενάζουν κάθε φορά που πάνε στο σούπερ μάρκετ, ή στις τοπικές αγορές.

Ανατιμήσεις-φωτιά αναμένονται σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και βασικά είδη διατροφής, με τουλάχιστον 40 κατηγορίες να παίρνουν την ανιούσα στις τιμές τον Σεπτέμβριο…

Για παράδειγμα, τα γαλακτοκομικά αναμένεται να ανατιμηθούν έως και 12%, οι κονσέρβες έως και 15%, οι μαργαρίνες έως και 20%, τα αλλαντικά έως 10%, τα γλυκίσματα-μπισκότα έως 20% και τα παγωτά έως 5%!

Και δεν σταματά εκεί το ράλι ανόδου. Αυξήσεις αναμένονται σε καλλυντικά (έως 25%), απορρυπαντικά (έως 15%) και στα προϊόντα περιποίησης και φροντίδας (έως 18%).

Κομπιουτεράκια και απόγνωση

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια για να υπολογίσουν πόσα χρήματα μπορούν να ξοδέψουν στα ψώνια τους, από αυτά που δεν έχουν, ενώ αρκετοί έχουν απηυδήσει, καθώς όπως λένε, σχεδόν κάθε 15 ημέρες αλλάζουν οι τιμές και πάντα προς τα πάνω.

Δεν λείπουν και οι πρακτικές αισχροκέρδειας από αρκετές εταιρείες, οι οποίες περνούν έμμεσα τις αυξήσεις στα προϊόντα τους, μειώνοντας την ποσότητα στη συσκευασία.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact