ΚΟΣΜΟΣ

Zennes: Οι άνδρες χορευτές της κοιλιάς που κατακτούν τη συντηρητική Τουρκία [εικόνες]

Κουνούν με χάρη τα διάφανα πέπλα τους, λικνίζουν τους γοφούς τους με μαγευτικό τρόπο και είναι άνδρες. Είναι οι χορευτές της κοιλιάς που κατακτούν την Τουρκία.

Το όνομά τους zennes και προέρχονται από τα βάθη της οθωμανικής ιστορίας. Τότε που οι σουλτάνοι διασκέδαζαν με άνδρες χορευτές της κοιλιάς, γιατί οι γυναίκες ήταν κλεισμένες στα χαρέμια τους. Τώρα, έχουν επιστρέψει δυναμικά.

Τα κοστούμια τους δεν διαφέρουν ιδιαίτερα σε σύγκριση με εκείνα που φορούν οι γυναίκες που κάνουν την ίδια δουλειά. Φούστες διακοσμημένες με νομίσματα, γυαλιστερά ή διάφανα υφάσματα, πέπλα που κρέμονται από τα χέρια τους σαν φτερά και ζώνες με πετράδια. Η μόνη διαφορά είναι πως εκείνοι δεν φορούν στηθόδεσμο.

Κάποτε, οι zennes ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των αυλών των σουλτάνων αλλά εδώ και δεκαετίες είχαν εξαφανιστεί. Η δημοτικότητά τους αναβιώνει εν μέσω μίας γενικότερης επιστροφής στην κουλτούρα της οθωμανικής εποχής, που είναι διάχυτη στην τηλεόραση, τη μόδα και την πολιτική, όπως σημειώνει στο αφιέρωμά της η Wall Street Journal.

Συνήθως είναι ευκίνητοι και αθλητικοί τύποι συχνά με γένια, που χορεύουν σε κλαμπ όπου γίνεται χαμός σε κάθε εμφάνισή τους, αλλά και σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις όπως πάρτι, γάμους, τελετές ακόμη και σε γιορτές για διαζύγιο.

Ο Σεγκά Ντεμιρντελέν είναι ένας από αυτούς. Το καλλιτεχνικό του όνομά είναι Ζενές Σεγκά. Ο 26χρονος είναι από τους πιο διάσημους χορευτές της κοιλιάς αυτή τη στιγμή, καθώς στα κλαμπ που εμφανίζεται δεν πέφτει καρφίτσα, ενώ πέρυσι έκανε παραστάσεις στη Γερμανία και την Κύπρο.

«Δεν είναι κάτι νέο, αλλά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει αυξηθεί η ζήτηση. Φαίνεται πως πλέον είναι πολύ μικρότερο το ενδιαφέρον για τις γυναίκες χορεύτριες της κοιλιάς. Δεν είναι μία δουλειά μόνο για γυναίκες. Είναι μία μορφή τέχνης», λέει, προσθέτοντας ότι και το μπαλέτο έχει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Οι χορευτές βέβαια και γενικότερα οι ομοφυλόφιλοι περνούν δύσκολα στην Τουρκία. Ο Σεγκά λέει ότι ο πατέρας του δυσκολεύτηκε να αποδεχθεί την επιλογή του γιου του, ενώ κάποιοι άνδρες ενοχλούνται παρακολουθώντας το σόου του.

Κι όμως, την εποχή των σουλτάνων, οι νεαροί άνδρες εκπαιδεύονταν ως χορευτές και υιοθετούσαν γυναικεία ενδυμασία και μακιγιάζ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνονταν εταίρες των ευγενών. Στα παλάτια οι νεαροί χορευτές διασκέδαζαν τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες έμεναν εγκλωβισμένες στα χαρέμια.

Με τις γυναίκες σταδιακά να κερδίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην κοινωνία, αρκετές έγιναν χορεύτριες της κοιλιάς ενώ η παράδοση των zennes πέθαινε, με εξαίρεση τις αγροτικές ανατολικές συντηρητικές επαρχίες της Τουρκίας. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να επανέρχονται και πλέον έχουν γίνει μόδα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact