ΚΟΣΜΟΣ

Ζημιές στη βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών από τις πλημμύρες στη Βενετία

Η στάθμη των νερών ανέβηκε απότομα

Ζημιές, περιορισμένης έκτασης προς το παρόν, υπέστη το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών από την νέα απότομη άνοδο της στάθμης των νερών στην Βενετία.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητής του ΑΠΘ Χρήστος Αραμπατζής που μετέβη εκτάκτως στην Βενετία, «οι όποιες ζημιές εντοπίζονται στην Βιβλιοθήκη».

Τις προηγούμενες ημέρες οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου είχαν λάβει μέτρα μετακινώντας βιβλία από τα χαμηλότερα ράφια σε ψηλότερα σημεία καθώς η επίσημη πρόβλεψη που είχε δοθεί ήταν ότι η στάθμη των νερών θα αγγίξει το 1 μέτρο και 45 εκατοστά. Ωστόσο η άνοδος ξεπέρασε κάθε εκτίμηση και η πόλη της Βενετίας επλήγη χθες το βράδυ από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί (187 εκατοστά και μόλις 7 εκατοστά χαμηλότερα από το 1966), βυθίζοντας στα νερά πλατείες και σοκάκια της και πλημμυρίζοντας σημεία των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου.

Το προσωπικό αντιλήφθηκε έγκαιρα την μεγάλη άνοδο των νερών και επενέβη μαζί με τους υποτρόφους του Ινστιτούτου για την εκ νέου μεταφορά των βιβλίων και του κινητού εξοπλισμού της σε ασφαλή σημεία.

«Η επέμβαση του προσωπικού και των υποτρόφων υπήρξε καθοριστική» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ Αραμπατζής «καθώς διέσωσαν όλες τις εικόνες που φυλάσσονται στην αποθήκη και το ισόγειο του Ινστιτούτου».

Από την πρώτη καταγραφή που έγινε σήμερα εκτός από βιβλία που έχουν βραχεί, ζημιά υπέστη το δίκτυο του ηλεκτρικού και ο ανελκυστήρας του Ινστιτούτου.

Πρώτο μέλημα των υπευθύνων του είναι να απομακρυνθούν τα νερά -κάτι που δεν είναι εύκολο στην παρούσα φάση- αφού όλη η Βενετία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κατόπιν να ξεκινήσει η απολύμανση των χώρων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact