ΚΟΣΜΟΣ

«Ζούμε την φρίκη», λένε Έλληνες του Λιβάνου

Μέσα στο απόκοσμο σκηνικό και μετά το πρώτο σοκ, άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί περιγράφουν σοκαρισμένοι πως έζησαν τις στιγμές των βιβλικών εκρήξεων στη Βηρυτό.

Ο Λίβανος μετράει τις πληγές του μετά την ισχυρή έκρηξη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 100, οι τραυματίες φτάνουν τις 5000, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων!

«Ζούμε την φρίκη» αναφέρουν οι Έλληνες που ζουν εκεί, καθώς η Ελληνική Κοινότητα βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας. Μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της.

Πέντε είναι οι Έλληνες που τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Για μια διαλυμένη πόλη που θα πάρει πολύ καιρό για να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της κάνει λόγο ο κ. Παναγιώτης Ανδριώτης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Βηρυτού.

Η Δώρα Κυριακοπούλου, Ελληνίδα τραυματίας ανέφερε πως δεν έχει δει τόσο αίμα, τέτοιες εικόνες δεν έχει ζήσει ούτε σε 17 χρόνια πολέμου, ενώ η παραθάλασσια Βηρυτός έχει καταστραφεί. Μια άλλη Ελληνίδα η κα Αρμάο αποκαλύπτει ότι έσπασαν όλα τα τζάμια και τραυματίστηκε το μάτι της, το οποίο εγχειρίστηκε, ζητώντας βοήθεια από την λιβανέζικη κυβέρνηση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες:

Συγκλονίζει η μαρτυρία Ελληνίδας τραυματία στο OPEN

Τόσο τα γραφεία της ελληνικής κοινότητας, η οποία αριθμεί περίπου 4.500-5.000 μέλη όσο και τα σπίτια των περισσότερων Ελλήνων που ζουν στην πόλη των 4 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Ο Γιάννης Τραιανός εργάζεται στην χώρα εδώ και ένα περίπου χρόνο.

Μιλώντας στο SigmaLive, εξήγησε τον τρόμο που έζησε και τις δύσκολες ώρες που περνάει και πάλι η χώρα. Μια χώρα που εκτός από την οικονομική κρίση λόγω κορωνοϊού βρίσκεται ενώπιον μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες.

«Εγώ ζω στο κέντρο της Βηρυτού, περίπου δύο χιλιόμετρα μακριά από το λιμάνι και κάποια στιγμή το απόγευμα, την ώρα που έβγαζα τον σκύλο μου βόλτα και βρισκόμουν στον χώρο στάθμευσης της οικοδομής, άκουσα ένα ήχο που θύμιζε αεροπλάνο. Στη συνέχεια άκουσα ένα μεγάλο «Μπαμ» και μέσα σε δευτερόλεπτα ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το κύμα να έρχεται κατά πάνω μου, σκόνη να σηκώνεται και αμέσως να σπάνε γυαλιά από τις γύρω πολυκατοικίες. Ο κόσμος να ουρλιάζει», εξιστορεί ο Γιάννης περιγράφοντας τα πρώτα δευτερόλεπτα την έκρηξης .

«Έτρεξα αμέσως στην πολυκατοικία. Ανέβηκα τρέχοντας και άκουγα τους κάτοικους της οικοδομής να κλαίνε. Ανέβηκα και είδα ότι η γυναίκα μου είναι καλά. Εκεί ηρέμησα. Αμέσως ετοιμάσαμε τα προσωπικά μας αντικείμενα γιατί δεν γνωρίζαμε μέχρι εκείνη την ώρα τι ήταν. Νομίζαμε ότι ήταν επίθεση», περιγράφει.

Το σπίτι του Γιάννη, όπου ζει με τη γυναίκα του υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Όπως θα δείτε και στο τέλος του βίντεο, τα τζάμια και οι πόρτες διαλύθηκαν.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact