ΥΓΕΙΑ

10 συμπτώματα που οι γυναίκες άνω των 40 δεν πρέπει να αγνοούν

Ανησυχητικά συμπτώματα: Μέτα τα 40 το σώμα μας αρχίζει και εμφανίζει τα πρώτα δείγματα γήρανσης. Πρέπει επομένως να προσέχουμε ιδιαιτέρως για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

Ανησυχητικά συμπτώματα: Σημάδια που θα πρέπει να προσέξουμε

Όσο το σώμα μας γερνάει μπορεί να παρερμηνεύουμε τα συμπτώματά του. Για να είμαστε σίγουροι πως η υγεία μας είναι σε καλή κατάσταση αν δούμε κάποιο από τα παρακάτω ενδεικτικά σημάδια να εμφανίζονται μετά τα 40 μας και να επιμένουν τότε θα ήταν καλό να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Ενδεικτικά, μια αλλοίωση στο μαστό, η κολπική αιμορραγία, οι αρρυθμίες που διαρκούν πάνω από 15 λεπτά που δεν υποχωρεί μέσα σε μερικές ημέρες. Είναι σημάδια που θα πρέπει να τους επιστήσουμε την προσοχή.

1. Ξαφνική αλλαγή στην όψη ή την υφή του μαστού

Οι αλλαγές στο μαστό είναι αναμενόμενες κατά τη διάρκεια του κύκλου. Για παράδειγμα, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν συμπαγείς μάζες σαν «σβώλους» στο μαστό τους πριν την περίοδο. Μπορεί όμως να υποδεικνύει και καρκίνο του μαστού αν το σύμπτωμα αυτό δεν έχει ξανά εμφανιστεί , η μάζα επιμένει και δεν εξαφανιστεί.

2. Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία

Η αιφνίδια αιμορραγία πριν ή μετά την περίοδο, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πόνο στο σεξ, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρή νόσο. Καλό είναι η γυναίκα να επισκέπτεται τον ειδικό εάν εμφανίζει ακανόνιστο κύκλο, εκτενή αιμορραγία στην περίοδο, αυξημένη συχνότητα περιόδου (κάθε 3 εβδομάδες ή συχνότερα) ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων. Επίσης, ανησυχητική θεωρείται η κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Αυτά είναι κάποια από τα σημάδια που μπορεί να παρουσιάσει ο καρκίνος του τραχήλου ή ο καρκίνος της μήτρας.

3. Ανεξήγητη ή απότομη αύξηση του βάρους

Οι απότομες και/ή ανεξήγητες μεταβολές του βάρους αποτελούν σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων. Η αιφνίδια απώλεια βάρους –που δεν αποδίδεται στην έντονη γυμναστική ή σε αλλαγές στη διατροφή– ενδέχεται, για παράδειγμα, να αποτελεί σύμπτωμα καρκίνου. Αντίθετα, η απότομη αύξηση του βάρους μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής ανεπάρκειας, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πρήξιμο και στα δύο πόδια και δύσπνοια σε κατάσταση χαλάρωσης.

Ανησυχητικά συμπτώματα: Αλλαγές στην όψη μιας ελιάς στο δέρμα

Η τακτική αυτοεξέταση είναι κλειδί σε αυτήν την περίπτωση εφόσον αν δεν εξετάζετε το δέρμα σας δεν θα δείτε καμιά αλλαγή για να αναφέρετε στον γιατρό σας. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να έχουν οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του δέρματος.

5. Επίμονος πόνος στο ένα πόδι

Το πρήξιμο και ο πόνος στο ένα πόδι είναι συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν ότι έχει σχηματιστεί θρόμβος σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο. Εάν ο θρόμβος μετακινηθεί, για παράδειγμα προς τους πνεύμονες, ενδέχεται να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία.

6. Αρρυθμίες

Οι κρίσεις αρρυθμίας που διαρκούν για περισσότερα από 15 λεπτά. Ιδιαίτερα εάν συνοδεύονται από δύσπνοια, αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδα ή τάση λιποθυμίας, αποτελούν σύμπτωμα μιας καρδιακής πάθησης που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε θρόμβωση και άλλες καρδιαγγειακές επιπλοκές.

7. Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος θεωρείται ανησυχητικός. Κυρίως εάν αποτελεί καινούργιο σύμπτωμα και εάν εμφανίζεται έπειτα από σωματική καταπόνηση (π.χ. χρήση σκάλας, ανύψωση αντικειμένου). Η καρδιοπάθεια αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και πλήττει εξίσου συχνά άντρες και γυναίκες.

Ανησυχητικά συμπτώματα: Δύσπνοια που επιδεινώνεται

Όταν η δύσπνοια εκδηλώνεται έπειτα από σωματική καταπόνηση και με την πάροδο του χρόνου γίνεται πιο έντονη, μπορεί να αποτελεί ένδειξη για κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή, όπως η στένωση αορτής ή η στεφανιαία αρτηριοπάθεια.

9. Αλλοιώσεις στην όραση

Ως ένα βαθμό, η επιδείνωση της όρασης είναι αναμενόμενη με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, αλλοιώσεις που εμφανίζονται μόνο στο ένα μάτι, η διπλωπία (διπλή όραση) και τα «τυφλά σημεία» μπορεί να αποτελούν συμπτώματα εγκεφαλικού.

10. Αλλαγές στη γαστρεντερική λειτουργία

Μεταβολές στη συχνότητα των κενώσεων, η εμφάνιση αίματος στα ούρα και οι κρίσεις δυσκοιλιότητας ή διάρροιας είναι συμπτώματα ενδεικτικά για σοβαρές παθήσεις, όπως ο οθροκολικός καρκίνος.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact