ΥΓΕΙΑ

3+1 ροφήματα που καθαρίζουν τα νεφρά σας

Tα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της παροχής νερού στο σώμα σας 24/7. Είναι μια κρίσιμη δουλειά και τα νεφρά απαιτούν πληρωμή σε υγρά. Και το νούμερο 1 υγρό για υγιή νεφρά και την ευεξία τους είναι βέβαια το νερό!

«Το νερό είναι το πιο σημαντικό «θρεπτικό συστατικό» του σώματός σας», λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος και πιστοποιημένη φυσιολόγος άσκησης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής Wendy Bazilian, DrPH, RDN.

Τα νεφρά σας σε σχήμα φασολιού κάνουν σημαντική δουλειά. Λειτουργούν ως φίλτρα, απομακρύνοντας τα απόβλητα και το επιπλέον νερό από το αίμα σας με ρυθμό περίπου μισό φλιτζάνι ανά λεπτό και στέλνοντας το «βρώμικο νερό» έξω από το σώμα μέσω της ούρησης. Καθώς φιλτράρουν το αίμα σας, τα νεφρά ρυθμίζουν επίσης την ισορροπία νατρίου, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου στην κυκλοφορία του αίματός σας, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών και των οργάνων.

Ποτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή.

Χυμός μούρων

Μια μετα-ανάλυση μελετών στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι υγιείς γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μείωσαν τον κίνδυνο κατά 26% μετά την κατανάλωση χυμού cranberry.

«Ο χυμός μούρων έχει αντισυγκολλητικές ιδιότητες που εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των επενδύσεων του ουροποιητικού συστήματος», εξηγεί η Bazilian. Εάν τα βακτήρια δεν μπορούν να συγκρατηθούν με ασφάλεια, πιθανότατα θα παρασυρθούν με την ούρηση.

Νερό με λεμόνι

Η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των νεφρών για άτομα που έχουν ή είχαν πέτρες στα νεφρά με βάση το ασβέστιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό ή κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης και της συσσώρευσης των κρυστάλλων που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.

Καφές

Ακριβώς όπως ένα πρωινό φλιτζάνι έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων, πρόσφατη κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Kidney International Reports υποδηλώνει ότι μπορεί να διατηρήσει τα νεφρά σας υγιή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οξεία νεφρική βλάβη, η οποία χαρακτηρίζεται από ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Αλλά αν τα νεφρά σας δεν είναι υγιή…

Τα παραπάνω ποτά είναι καλά για υγιή νεφρά. Εάν έχετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τα νεφρά, όπως χρόνια νεφρική νόσο, μην αλλάξετε τη διατροφή σας ή την ποσότητα των υγρών που πίνετε πριν μιλήσετε με το γιατρό σας. Έχοντας νεφρική νόσο σημαίνει ότι τα νεφρά σας δεν απομακρύνουν τις τοξίνες και τα υγρά από το αίμα σας με τον τρόπο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια δίαιτα για την υγεία των νεφρών.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact