ΥΓΕΙΑ

3+1 ροφήματα που καθαρίζουν τα νεφρά σας

Tα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της παροχής νερού στο σώμα σας 24/7. Είναι μια κρίσιμη δουλειά και τα νεφρά απαιτούν πληρωμή σε υγρά. Και το νούμερο 1 υγρό για υγιή νεφρά και την ευεξία τους είναι βέβαια το νερό!

«Το νερό είναι το πιο σημαντικό «θρεπτικό συστατικό» του σώματός σας», λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος και πιστοποιημένη φυσιολόγος άσκησης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής Wendy Bazilian, DrPH, RDN.

Τα νεφρά σας σε σχήμα φασολιού κάνουν σημαντική δουλειά. Λειτουργούν ως φίλτρα, απομακρύνοντας τα απόβλητα και το επιπλέον νερό από το αίμα σας με ρυθμό περίπου μισό φλιτζάνι ανά λεπτό και στέλνοντας το «βρώμικο νερό» έξω από το σώμα μέσω της ούρησης. Καθώς φιλτράρουν το αίμα σας, τα νεφρά ρυθμίζουν επίσης την ισορροπία νατρίου, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου στην κυκλοφορία του αίματός σας, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών και των οργάνων.

Ποτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή.

Χυμός μούρων

Μια μετα-ανάλυση μελετών στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι υγιείς γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μείωσαν τον κίνδυνο κατά 26% μετά την κατανάλωση χυμού cranberry.

«Ο χυμός μούρων έχει αντισυγκολλητικές ιδιότητες που εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των επενδύσεων του ουροποιητικού συστήματος», εξηγεί η Bazilian. Εάν τα βακτήρια δεν μπορούν να συγκρατηθούν με ασφάλεια, πιθανότατα θα παρασυρθούν με την ούρηση.

Νερό με λεμόνι

Η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των νεφρών για άτομα που έχουν ή είχαν πέτρες στα νεφρά με βάση το ασβέστιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό ή κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης και της συσσώρευσης των κρυστάλλων που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.

Καφές

Ακριβώς όπως ένα πρωινό φλιτζάνι έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων, πρόσφατη κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Kidney International Reports υποδηλώνει ότι μπορεί να διατηρήσει τα νεφρά σας υγιή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οξεία νεφρική βλάβη, η οποία χαρακτηρίζεται από ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Αλλά αν τα νεφρά σας δεν είναι υγιή…

Τα παραπάνω ποτά είναι καλά για υγιή νεφρά. Εάν έχετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τα νεφρά, όπως χρόνια νεφρική νόσο, μην αλλάξετε τη διατροφή σας ή την ποσότητα των υγρών που πίνετε πριν μιλήσετε με το γιατρό σας. Έχοντας νεφρική νόσο σημαίνει ότι τα νεφρά σας δεν απομακρύνουν τις τοξίνες και τα υγρά από το αίμα σας με τον τρόπο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια δίαιτα για την υγεία των νεφρών.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact