ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται η επιδότηση πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων

Την άμεση κατάθεση στην Βουλή διάταξης νόμου για την επιδότηση επιχειρήσεων με στόχο την κάλυψη πάγιων δαπανών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε επερώτηση του ΚΙΝ.ΑΛ. αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πάρει περισσότερα κονδύλια από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε διάταξη νόμου που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών.

Το μέτρο προβλέπει ότι σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά και παρουσιάζουν μείωση τζίρου 30% ή και περισσότερο θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης πάγιων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων με βάση τον τζίρο τους.

Το μέτρο αυτό προβλέπει επιδότηση μέχρι και του 90% για τις μικρές και μέχρι 70% για τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 άτομα δαπανών όπως τα έξοδα μισθοδοσίας, τα ενοίκια, τις υποχρεώσεις σε τράπεζες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Η ενίσχυση μπορεί να παρέχεται είτε ως άμεση ενίσχυση είτε ως έκπτωση φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Η μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση με βάση τον κοινοτικό κανονισμό μπορεί να φτάσει ως και 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάρτιο ή Απρίλιο, ενώ η μορφή που θα έχει η ενίσχυση, καθώς και η διάρκεια του μέτρου για κάθε επιχείρηση είναι αντικείμενο συζήτησης που έχει ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG COM).

Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η ενίσχυση θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά υποβάλλει προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι στην κατεύθυνση να εξασφαλιστούν υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις.

Πιθανές νέες ενισχύσεις από SURE
Σε ό,τι αφορά την στήριξη της απασχόλησης, ο υπουργός Οικονομικών εκτός από τα μέτρα που έχουν ήδη θεσμοθετηθεί ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει υποβάλει και νέο αίτημα για την εισροή νέων ενισχύσεων από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE, από την οποία η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει ήδη 2,7 δισ. €.

Οπως είπε, η Ελλάδα έχει κάνει και νέα αίτηση για περισσότερα κονδύλια από το αδιάθετο ποσό της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι για τα κονδύλια συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ που έρχονται με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων από το SURE έχουν ενδιαφερθεί μόνο 14 από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει λάβει ήδη τα 2 από τα 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 και αναμένεται να πάρει και το υπόλοιπο των 700 εκατ. ευρώ από το πρώτο πακέτο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε για το επόμενο διάστημα και τη νομοθετική διάταξη με την οποία δίνεται παράταση 75 ημερών για τις επιταγές που θα λήξουν μέχρι και 26 Φεβρουαρίου και την επιπλέον παράταση 45 ημερών για τις επιταγές που έληγαν έως τις 30.11.2020.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου – eleftherostypos.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact