ΚΟΣΜΟΣ

8.000 μετανάστες εγκαταλελειμμένοι σε σκάφη στις θάλασσες της νοτιοανατολικής Ασίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυνε σήμερα έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ασίας να αναζητήσουν και να συνδράμουν τους χιλιάδες των μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σκάφη στη θάλασσα και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 8.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ (Βιρμανία), ανάμεσά τους και πολλά μέλη της κοινότητας των Ροχίνγκια, βρίσκονται στη θάλασσα με τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό να εξαντλούνται.

«Είναι αναγκαία μία τοπική επιχείρηση. Δεν έχουμε τις δυνατότητες να τους αναζητήσουμε, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν, έχουν πλοία και δορυφόρους», δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Εάν δεν βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, θα περιέλθουν σε πολύ κακή κατάσταση ή θα πεθάνουν».

Η έκκληση απευθύνεται καθώς το πολεμικό ναυτικό της Ινδονησίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρυμούλκησε πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας , μία ημέρα αφού το σκάφος είχε προσεγγίσει τις ινδονησιακές ακτές, θεωρώντας ότι το γεγονός «δεν αποτελεί πρόβλημα της Ινδονησίας».

«Οι διακινητές κρατούν αιχμαλώτους στη θάλασσα διότι φοβούνται να τους αποβιβάσουν. Φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει ανθρώπους στη θάλασσα, εδώ και εβδομάδες ή και μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Μπανγκόκ.

«Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν πολύ λίγα τρόφιμα και νερό κατά την αναχώρηση. Και βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και εβδομάδες ή και μήνες. Φοβόμαστε ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε λέγοντας ότι μάλλον αργοπεθαίνουν στη θάλασσα.

Από την Κυριακή, 2.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλοί Ροχίνγκια, έχουν φθάσει στις ακτές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.

Στην Ινδονησία, περί τους 600 πρόσφυγες που έφθασαν με το πρώτο σκάφος την Κυριακή αποβιβάσθηκαν στην επαρχία Ατσεχ, στο βόρειο τμήμα της Σουμάτρας.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φθάσουν στη νότια Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές και, στην περίπτωση των Ροχίνγκια, τους διωγμούς στη Βιρμανία.

Όμως, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, η νέα πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται από την Μπανγκόκ είναι πιθανόν να έχει καταστροφικά αποτελέσματα: πρόσφυγες παγιδευμένοι σε σκάφη ή εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα από τους διακινητές.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact