ΥΓΕΙΑ

Καφές & σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά ευρήματα από νέα μελέτη

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί πιθανώς να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

«Η πρόσληψη καφέ/καφεΐνης φαίνεται να παρέχει προστατευτική δράση ενάντια στο Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, οπότε εύλογα προκύπτει το ερώτημα εάν μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στην εκδήλωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, μιας άλλης διαταραχής του κεντρικού νευρικού συστήματος», αναφέρει η Δρ Ellen Mowry, μία εκ των συντακτών της νέας μελέτης, καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σε επικοινωνία που είχε μέσω e-mail με το FoxNews.com.

Η νέα μελέτη πρόκειται να παρουσιαστεί στο 67ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού National MS Society, πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από δύο παλαιότερες μελέτες, μία που διεξήχθη στη Σουηδία και περιελάμβανε 1.629 άτομα με ΣκΠ και 2.807 υγιή άτομα και μία που διεξήχθη στις ΗΠΑ και περιελάμβανε 1.159 άτομα με ΣκΠ και 1.172 υγιή άτομα.

Στις δύο μελέτες περιλαμβάνονταν στοιχεία για την κατανάλωση καφέ από τους ασθενείς πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του αυτοάνοσου νοσήματος και τα στοιχεία αυτά συγκρίθηκαν με τα επίπεδα κατανάλωσης καφέ από τα υγιή άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που δεν έπιναν καθόλου καφέ αντιμετώπιζαν κατά 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα (μελέτη στις ΗΠΑ) ή έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα (μελέτη στη Σουηδία).

Η αμερικανική μελέτη αφορούσε σε όλα τα είδη καφεϊνούχων ροφημάτων, ενώ η σουηδική μελέτη αφορούσε συγκεκριμένα στην κατανάλωση καφέ.

Η Δρ Mowry τονίζει πως πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες ώστε να επιβεβαιωθεί πως ο καφές έχει πράγματι προστατευτική δράση απέναντι στη σκλήρυνση κατά πλάκας και πως δεν πρόκειται για μια απλή συσχέτιση.

«Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού», διευκρινίζει η ερευνήτρια. Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο, ποιο συγκεκριμένο συστατικό του καφέ μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό στην περίπτωση της σκλήρυνσης.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι για τα άτομα που έχουν ήδη εκδηλώσει σκλήρυνση δεν συνιστάται η κατανάλωση καφέ. Επίσης, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν ώστε να προκύψει επίσημη οδηγία να αυξήσουμε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης. Η νέα μελέτη αποτελεί το έναυσμα να διερευνηθεί περαιτέρω η σχέση καφέ και σκλήρυνσης και να προκύψουν σαφέστερα συμπεράσματα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact