ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι μπαμπουίνοι κάνουν “κλίκες”!

Όλοι έχουμε βρεθεί σε κάποια «κλίκα» σε κάποια φάση της ζωής μας και όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, η ίδια συμπεριφορά παρατηρείται και στους μπαμπουίνους.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι στις μεγάλες ομάδες, οι μαϊμούδες σχηματίζουν μικρότερα γκρουπ στα οποία συμμετέχουν ζώα με παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η τόλμη και η κυριαρχία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το παράδειγμα ομοιοφιλίας (homophily) ή της «αγάπης του ίδιου» μπορεί να αποτρέπει την ευρύτερη μετάδοση των δεξιοτήτων και της γνώσης. Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL) αφιέρωσαν πέντε χρόνια, μελετώντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε δύο πληθυσμούς μπαμπουίνων chacma –από τους μεγαλύτερους πιθήκους που υπάρχουν- στο Εθνικό Πάρκο Tsaobis της Ναμίμπια.

Η ερευνητική εργασία τους δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science και είναι η πρώτη που μελέτησε τα κοινωνικά δίκτυα των μπαμπουίνων σε τέτοιο χρονοδιάγραμμα.

Οι ερευνητές βρήκαν, ότι τα μέλη με παρόμοια χαρακτηριστικά περνούσαν περισσότερο χρόνο μαζί, ειδικά κατά τη διάρκεια του «καλλωπισμού» τους.
 
Κι ενώ η ομοιοφιλία μπορεί να διευκολύνει τη συνεργασία μέσα σε μια ομάδα μπαμπουίνων, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συνήθεια αυτή αποτρέπει την ανάπτυξη των ζώων, καθώς λειτουργεί ως εμπόδιο στη μετάδοση νέων κοινωνικών πληροφοριών στον ευρύτερο πληθυσμό.

Όπως αναφέρει η MailOnline, προηγούμενη έρευνα είχε δείξει, ότι οι νεότεροι και πιο τολμηροί μπαμπουίνοι είναι πιο πιθανό να αποτελούν «παραγωγούς» νέων πληροφοριών και να επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με την αναζήτηση τροφής.

Δεδομένου ότι οι παραγωγοί πληροφοριών περνούν περισσότερο χρόνο μαζί με άλλα μέλη με παρόμοια χαρακτηριστικά, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η αποκτηθείσες πληροφορίες να περιορίζονται αποκλειστικά σε αυτά τα μέλη, κάτι που σημαίνει ότι η νέα γνώση είναι λιγότερο πιθανό να φτάσει σε ολόκληρη την ομάδα.

Πηγή: perierga.gr
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact