ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ώρα της αλήθειας για το ελληνικό χρηματιστήριο

Δύο ταχυτήτων η αγορά για τους επενδυτές

Ανοίγει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από έναν και πλέον μήνα αναγκαστικής αργίας.

Η επανεκκίνηση των συναλλαγών θα αφορά όλες τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και των Τραπεζικών, ενώ τα όρια ημερήσιας μεταβολής θα παραμείνουν στο +30% και -30%. Το Χρηματιστήριο θα είναι δύο ταχυτήτων. Άλλες δυνατότητες θα έχουν οι ξένοι και άλλες οι Έλληνες.

Συγκεκριμένα μόνο με πιστωτικά υπόλοιπα στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς και νέο χρήμα στους Τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές οι εγχώριοι επενδυτές.

Η Υπουργική απόφαση επιτρέπει την μεταφορά κεφαλαίων ανάμεσα στις Ελληνικές Τράπεζες τόσο για τις χρηματιστηριακές εταιρείες όσο και για τους θεσμικούς επενδυτές και τις Ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν κανένα περιορισμό.

Ως νέα κεφάλαια νοούνται αυτά που προέρχονται

α) από έμβασμα εξωτερικού,

β) από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων

γ) από επιστροφή ασφαλειών (margin),

δ) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων),

ε) από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα στ) από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται στην Ελλάδα και

ζ) από καταβολή σε μετρητά σε Πιστωτικά Ιδρύματα και Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

Εάν πρόκειται για την αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων (μετοχές), ή το άνοιγμα θέσεων επί Παραγώγων, τα νέα κεφάλαια πρέπει να έχουν πιστωθεί μετά την έναρξη ισχύος της Υπουργικής απόφασης.

Με το άρθρο 4 επίσης επιτρέπονται οι μεταφορές κεφαλαίων στην Ελλάδα για την απόκτηση νεοεκδιδόμενων χρηματοπιστωτικών μέσων που εκδίδονται στο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου, ή έκδοσης ομολογιακού δανείου και κάθε είδους τίτλων που εκδίδονται από Πιστωτικά Ιδρύματα προς ανακεφαλαιοποίηση τους.

Επιπλέον, λόγω του παρατεταμένου διαστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης, το Χ.Α. αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του Χ.Α. και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) -Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 797,52 μονάδες με άνοδο 2,03%, σε μία ανοδική κίνηση που είχε ανεβάσει στροφές κατά το τελευταίο 40λεπτο, από πονταρίσματα για πιθανή επίτευξη συμφωνίας τότε.

Εν όψει των ειδικών συνθηκών και της μεταβλητότητας κρίθηκε σκόπιμο να αλλάξουν οι όροι διακοπής των μετοχών. Οι αλλαγές αφορούν το στατικό όριο ΑΜΕΜ ( Αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας – διακύμανση της τιμής από την τελευταία πράξη που έχει εκτελεστεί) το οποίο από 10% που ήταν υποχωρεί στο 7%.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact