ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόβοι για «μαύρη Δευτέρα» στο Χρηματιστήριο

Οι αναλυτές βλέπουν ισχυρή πτώση

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανοίγει μετά από μια παύση πέντε εβδομάδων λόγω της επιβολής των capital controls και ενώ αναλυτές και brokers προβλέπουν ότι οι μετοχές θα καταγράφουν ισχυρή πτώση από την αρχή της συνεδρίασης, όπως γράφουν οι Financial Times.

Οι εγχώριοι επενδυτές διαμαρτυρήθηκαν για διακριτική μεταχείριση των ξένων λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί και οι οποίοι δεν αφορούν τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Με βάση την πρόσφατη πορεία του ελληνικού ETF (Grek) που είναι διαπραγματεύσιμο στις ΗΠΑ ο Γενικός Δείκτης μπορεί να καταγράψει σημαντική πτώση, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

Το ETF κατέγραψε την Παρασκευή κέρδη 1,6% με αφορμή την είδηση ότι το ΧΑ θα λειτουργήσει ξανά τη Δευτέρα αλλά και εξαιτίας των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν για το πακέτο των 86 δισ. ευρώ.

Την περίοδο που ήταν κλειστό το Χρηματιστήριο, το ETF σημείωσε πτώση της τάξεως του 20%.

«Θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη συνεδρίαση… οι τράπεζες ίσως υποχωρήσουν περισσότερο από 20% λόγω της αβεβαιότητας για το χρόνο και τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για να ανακεφαλαιοποιηθούν», ανέφερε ένας αναλυτής.

Μερίδα αναλυτών της αγοράς εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για άνοδο των τιμών των μετοχών, έπειτα από ένα αρχικό κύμα ισχυρών πωλήσεων. «Αν οι τιμές πέσουν πολύ, ίσως δείτε αγοραστές ειδικά σε εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό», δήλωσε ο Γιώργος Αθανασάκης της Pantelakis Securities.

Αλλά οι αγοραστές πιθανόν θα είναι διεθνή funds, όχι εγχώριοι «παίκτες».

Στους Έλληνες έχει απαγορευτεί η μεταφορά χρημάτων από τους λογαριασμούς των εγχώριων τραπεζών προκειμένου να αγοράσουν μετοχές, αν και τους επιτρέπεται να το κάνουν με χρήματα που επαναπατρίζονται από το εξωτερικό, σύμφωνα με νέο κανονισμό του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ανάμεσα στα μικρότερα της Ευρώπης σε όρους κεφαλαιοποίησης, ακόμη και πριν το κλείσιμό του στις 26 Ιουνίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact