ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες ύψους 500.000 ευρώ μετρά ο τομέας των μεταφορών στη Σλοβενία

Αιτία η διακοπή της κυκλοφορίας στα σύνορα λόγω της προσφυγικής κρίσης

Οικονομική ζημία ύψους 500.000 ευρώ υπέστησαν ο κρατικός οργανισμός σιδηροδρόμων της Σλοβενίας και οι Σλοβένοι μεταφορείς από την πολυήμερη διακοπή της κυκλοφορίας προς τα νοτιοανατολικά στα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω της προσφυγικής κρίσης σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Ο Σύνδεσμος Μεταφορέων και το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας ακόμη συλλέγουν στοιχεία για τις απώλειες εσόδων από το πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων Κροατίας – Σερβίας.

«Εκτιμάμε ότι ο τομέας των μεταφορών το χρονικό διάστημα τεσσάρων-πέντε ημερών που τα σύνορα ήταν κλειστά υπέστη άμεση ζημία τουλάχιστον 500.000 ευρώ» ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορέων, Ρόμπερτ Σέβερ.

Περίπου 250.000 ευρώ είναι οι απώλειες του οργανισμού Σλοβενικών Σιδηροδρόμων, όταν η Σλοβενία διέκοψε τη σιδηροδρομική σύνδεση με την Κροατία λόγω φόβων για μαζική άφιξη προσφύγων με τρένα.

Οι σλοβενικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οδικών εμπορευματικών μεταφορών και οι μεταφορείς υπέστησαν οικονομική ζημία ύψους 250.000 ευρώ όταν η Κροατία και η Σερβία σφράγισαν τα σύνορά τους.

Λεπτομερή στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα ακόμη, ωστόσο ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι τουλάχιστον 70 νταλίκες παρέμειναν ακινητοποιημένες στα σύνορα Κροατίας – Σερβίας κατά τον αποκλεισμό του Σεπτεμβρίου.

Η οικονομία ζημία, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις ενδέχεται να ανέλθει στο ένα εκατομμύριο ευρώ και οι εταιρείες ανησυχούν ιδιαίτερα για τις περαιτέρω εξελίξεις, όσο η προσφυγική κρίση συνεχίζεται, είπε ο κ. Σέβερ.

Οι μεταφορείς που έχουν υποβάλει στοιχεία για τις απώλειες έχουν υπολογίσει το κόστος της αναμονής στα σύνορα σε 500 ευρώ την ημέρα και συνυπολογίζουν το πρόστιμο για τη μη παράδοση, το οποίο εξαρτάται από τη σύμβαση.

«Οι μεταφορείς οι οποίοι δεσμεύονται με προθεσμίες, δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση ως κατάσταση ανωτέρας βίας και κάποιοι έπρεπε να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 1.500 – 4.500” ευρώ, εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταφορέων.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact