ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Τα χαμηλά επιτόκια για την Ελλάδα δεν είναι αιώνια

Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση από τον επικεφαλής οικονομικό διευθυντή

Η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των επιτοκίων του χρέους της Ελλάδας δεν θα κρατήσει αιώνια, προειδοποίησε σήμερα ο CFO του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Christophe Frankel.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Frankel τόνισε ότι το κόστος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, εάν αυξηθούν τα επιτόκια της αγοράς.

Όπως επισημαίνεται, μέχρι τώρα, ο ESM χρεώνει την Ελλάδα με επιτόκιο περίπου 1% επί των κεφαλαίων που έχουν αποδεσμευτεί από το πακέτο διάσωσης των 86 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το επιτόκιο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» σε αυτά τα επίπεδα για ολόκληρη τη διάρκεια του δανείου.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως το επιτόκιο θα παραμείνει σε τόσο χαμηλά επίπεδα», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως «γνωρίζουμε ότι αυτό που χρεώνουμε σήμερα δεν είναι αυτό που θα χρεώνουμε αύριο και φυσικά είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ενδέχεται να χρεώνουμε σε πέντε ή δέκα χρόνια».

Η προοπτική «πολύ διαφορετικών» επιτοκίων δίνει άλλη διάσταση στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αν δεν κινηθεί η ελληνική οικονομία και δεν μειωθεί το χρέος προτού αρχίσει το ευρωπαϊκό κόστος δανεισμού να αυξάνεται, τότε οι προσπάθειές του για σταθεροποίηση της χώρας ίσως αντιμετωπίσουν επιπλέον εμπόδια, σχολιάζει το Bloomberg.

«Αν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να αυξάνονται, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι είτε για νέες δημοσιονομικές αντιδράσεις, είτε και για νέο παζάρεμα για τις επονομαζόμενες επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών του ESM», ανέφερε στο Bloomberg η Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγο της ING-Diba.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact