ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χείρα βοηθείας Μοσκοβισί για τα κόκκινα δάνεια και χρέος

Επιτάχυνση των 49 προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος

Μήνυμα για άμεση επίσπευση κάλυψης όλων των εκκρεμοτήτων στα προαπαιτούμενα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας έστειλε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των 49 προαπαιτούμενων μέχρι το Eurogroup» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

«Δεν ήταν εύκολοι οι πρώτοι 6 μήνες. Τώρα η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή. Δεν δουλεύουμε για Grexit. Δουλεύουμε για μια δυνατή Ελλάδα εντός της ευρωζωνης. Στόχος η επιτυχία του προγράμματος. Έχουμε εισέλθει σε νέα φάση. Αν μπορούμε σε κάθε βήμα να δουλέψουμε μαζί, θα χτίσουμε μια θετική ιστορία. Ας μην ψάχνουμε για ενόχους Έγιναν κάποια λάθη. Τώρα ας προχωρήσουμε» τόνισε.

Αναφερόμενος στο μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «συμφωνούμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε λύση για εκείνους που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους», προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να καταλήξει σε έναν καλό συμβιβασμό με τους διεθνείς πιστωτές της.  «Θα βρούμε τον συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις Μοσκοβισί για τα κόκκινα δάνεια έρχονται την ώρα που το θέμα αποτελεί τη διακεκαυμένη ζώνη στην οποία δεν θέλει να μπει η κυβέρνηση που τα χαρακτηρίζει «κόκκινη γραμμή», ενώ οι πιστωτές διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν δεν βρεθεί λύση από την ελληνική κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς στα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Η Ελλάδα μπορεί να χτίσει ξανά την οικονομία της. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να επιστρέψουν οι επενδύσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος νωρίτερα το πρωί είχε συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της χώρας και τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό και επεσήμανε ότι και η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση για παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό.

Πέραν τούτων, ο κ. Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες υποστηρίζοντας ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο.

Αναφερόμενος στην εμπλοκή με το ΔΝΤ που αρνείται να μετέχει στο πρόγραμμα εάν δεν υπάρχει σαφής δέσμευση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκβαση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους αποτελεί «δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για αυτό και πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάστασή του».

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact