ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Η Ευρωζώνη πρέπει να έχει κοινό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων

Πιέσεις στη Γερμανία και άλλες χώρες της νομισματικής ένωσης από την ΕΚΤ

Η Ευρωζώνη πρέπει να καθιερώσει ένα ενιαίο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η αποτυχία συμφωνίας σε αυτή τη μεταρρύθμιση έχει υπονομεύσει την Νομισματική Ένωση.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι διαμήνυσε ότι μία αποτυχία να θεσπισθεί ένα κοινό δίχτυ ασφάλειας για τις καταθέσεις διακινδυνεύει μία επανάληψη των λαθών που έγιναν στον «θεσμικό σχεδιασμό» όταν καθιερώθηκε το ευρώ. «Οι καταθέσεις, που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος, πρέπει να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου και αν έχουν γίνει», δήλωσε ο Ντράγκι. «Όταν η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική, οι καταθέτες πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προστασία, όπου και αν είναι εγκατεστημένοι», πρόσθεσε.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι έχει ζητήσει μία τέτοια κίνηση, η προειδοποίησή του ασκεί πίεση στη Γερμανία και άλλες χώρες να σπάσουν ένα αδιέξοδο ετών, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς. Το Βερολίνο δεν θέλει οι γερμανικές τράπεζες να καλύπτουν ζημιές τραπεζών άλλων χωρών.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε ότι θα κάνει μία νέα προσπάθεια φέτος για να επιτύχει συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων που θα βασίζεται σε μία «διαδικασία αντασφάλισης». «Μπορείτε να πείτε ότι το θέμα αυτό δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά, σημειώνει το δημοσίευμα του Ρόιτερς, γίνονται λίγες μόνο ημέρες μετά τους νέους ελέγχους των ελληνικών τραπεζών που έδειξαν ότι τα επισφαλή δάνεια τους φθάνουν σχεδόν το 50%. Οι νέοι κανόνες που θα ισχύσουν από την αρχή του νέου έτους θα καθιστούσαν δυνατό το «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον μία τράπεζα στην Ελλάδα ή άλλη χώρα έχουν πρόβλημα, αναφέρει το Ρόιτερς.

Η επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτικής Αρχής της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, παραδέχθηκε ότι «κάποιες τράπεζες στην Ευρωζώνη αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικούς πιστωτικούς κινδύνους» και δεσμεύθηκε να εξετάσει τον δανεισμό για αγορά ακινήτων. Στην πράξη, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη πλαίσιο προστασίας για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά η εγγύηση δίνεται από τα κράτη αντί από την Ευρωζώνη συνολικά.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact