ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φερ: Μεγάλο λάθος που δεν μάτωσαν και οι ιδιώτες πιστωτές

«Δεν έπρεπε να πληρώσουν μόνο η ΕΚΤ και οι χώρες του ευρώ για το ελληνικό χρέος»

Το «μεγάλο προπατορικό αμάρτημα» συνέβη με το ότι τα χρέη της Ελλάδας ανέλαβαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι χώρες του ευρώ, και με το ότι δεν «μάτωσαν» οι ιδιώτες πιστωτές, ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν», ο αυστριακής καταγωγής καθηγητής Μικροοικονομίας και Πειραματικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Ερνστ Φερ.

Κατά την άποψή του, μια κοινή δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναπόφευκτη και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ευρωομόλογα, εάν υπάρξουν οι αντίστοιχοι θεσμοί, που σημαίνει ότι το ευρωπαϊκό κεντρικό κράτος θα αναλάβει τα χρέη, χωρίς όμως πάλι αυτό οπωσδήποτε να σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό θα χρηματοδοτούνται χώρες όπως η Ελλάδα.

Γενικά ο Ερνστ Φερ θεωρεί πως μια αναμόρφωση της ΕΕ ή της ευρωζώνης μπορεί να λειτουργήσει μόνον ως ομόσπονδο κρατικό μόρφωμα, το οποίο θα κάνει μια ισχυρή ανακατανομή των δημόσιων πόρων, στο πλαίσιο της οποίας οι ισχυρότερες περιφέρειες θα βοηθούν τις ασθενέστερες, και αυτό, όπως διευκρινίζει, υπάρχει παντού σε κρατικό επίπεδο – υπάρχει στην Αυστρία, υπάρχει και στην Ελβετία.

Προσθέτει δε, πως εάν υλοποιηθεί αυτό, τότε θα πρέπει να επιτρέπεται να μπορούν να πτωχεύουν τα κράτη, διότι μόνον έτσι, όπως συμπληρώνει, μπορεί να πειθαρχεί η πολιτική.

Ο αυστριακής καταγωγής οικονομολόγος -τον οποίο η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» συγκαταλέγει μεταξύ των επιστημόνων με την μεγαλύτερη επιρροή στο γερμανόφωνο χώρο και το όνομά του αναφέρεται επανειλημμένα ως υποψήφιου για το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας- εκτιμά ότι το ευρώ προξενεί τέτοιες εντάσεις ανάμεσα στις διάφορες χώρες, για το λόγο ότι με αυτό έχει αφαιρεθεί από τα κράτη η δυνατότητα μείωσης των μισθών μέσα από μια υποτίμηση, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικά.

Αυτό, κατά την άποψή του, συνέβαινε μόνιμα στο παρελθόν στην Ελλάδα, ήταν βέβαια μια συνεχής διαδικασία και ήταν επίσης η αγορά, η οποία έκανε περικοπές στους μισθούς και όχι οι «κακοί» πολιτικοί, ενώ σήμερα ποιος είναι αυτός που μπορεί να το κάνει, όταν αυτό δεν είναι πλέον δυνατό με το ευρώ, αναρωτιέται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σχεδόν αδύνατο να μειώσει κανείς τους μισθούς, γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται κάτι τέτοιο ως άδικο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πλέον ένας μηχανισμός που να δημιουργεί την ανταγωνιστικότητα.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact