ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Διχοτόμηση» του χρέους δείχνει απόρρητη έκθεση του ESM

Η Wall Street Journal αποκάλυψε την έκθεση που εστάλη στους Θεσμούς – Τι προβλέπει

Θετικό αντίκτυπο για την ελληνική οικονομία αναμένεται να έχει σε περίπτωση εφαρμογής η απόρρητη έκθεση του ESM με το πλάνο για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία εστάλη στους Θεσμούς και αποκαλύφθηκε από την αμερικανική Wall Street Journal.

Σύμφωνα με την επίμαχη έκθεση, για το χρέος της Ελλάδας προβλέπεται επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων καθώς και ρήτρα ανάπτυξης, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για επιβολή ορίου στα επιτόκια και σύνδεση της αποπληρωμής με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει η WSJ επιβεβαιώνει την απροθυμία των πιστωτών για κούρεμα στην ονομαστική αξία του χρέους, ωστόσο είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους για τη στάση που θα κρατήσουν όταν ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και τη βιωσιμότητά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο έγγραφο διανεμήθηκε μεν στους θεσμούς (Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ), αλλά όχι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει εξεταστεί σε επίπεδο Eurogroup.

Τα τρία σενάρια που προβλέπονται για την απομείωση του χρέους είναι η επιμήκυνση ορισμένων δανείων, η σύνδεση πληρωμών με το ΑΕΠ, και η  επιβολή ορίων στα επιτόκια ή η παροχή περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές.

Ο ESM προτείνει οριοθέτηση των προγραμματισμένων πληρωμών στο 1% του ΑΕΠ για τη δεκαετία 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Το εναπομείναν χρέος στη συνέχεια θα διαιρεθεί σε ίσα μέρη και η αποπληρωμή του θα αρχίσει το 2044.

Πέραν αυτού, ο ESM στην έκθεσή του προτείνει την επέκταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσουν οι πληρωμές ορισμένων τόκων – που κανονικά λήγει το 2022 – για μία ακόμα δεκαετία, μεταφέροντάς τις στο 2032. Τα χρέη που θα απομείνουν από τη μεταφορά θα αποπληρωθούν σε ίσες δόσεις από το 2044.

Επιπλέον, το έγγραφο επιβεβαιώνει την απόφαση των εταίρων να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αξιολογούν τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς πλέον, αντί να ασχολούνται με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, θέτουν ως κριτήριο το ετήσιο κόστος αποπληρωμής, το οποίο θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 15% της οικονομικής δραστηριότητας.

Αυτή η σύνδεση ουσιαστικά συνδέει το μέγεθος των ετήσιων τόκων που θα πρέπει να καταβάλει η χώρα μας με την πορεία του ΑΕΠ, αφού όσο πιο μικρή είναι η οικονομική δραστηριότητα τόσο πιο μικρό θα είναι και το 15% σε απόλυτές τιμές.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο ESM εντοπίζει την περίοδο 2023-43 ως την πιο προβληματική, καθώς κατά διαστήματα το ετήσιο βάρος πληρωμών μπορεί να υπερβεί το 15% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, προτείνει ακριβώς τη σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact