ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαίοι υπ. Οικονομίας: Κίνδυνος κατάρρευσης του χάλυβα

Καμπανάκι από 7 χώρες για τον ευρωπαϊκό τομέα χάλυβα

Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν σήμερα για «έναν σημαντικό και επικείμενο κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τομέα του χάλυβα», ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το «ντάμπινγκ» που εφαρμόζεται από την Κίνα, καθώς και με μια κατάσταση υπερπαραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε κοινή επιστολή που απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι υπουργοί της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, της Ιταλίας Φεντερίκα Γκουίντι, της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ, του Βελγίου Κρις Πέτερς και του Λουξεμβούργου Ετιέν Σνάιντερ καλούν την ΕΕ να «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα» και «να αναλάβει ισχυρή δράση για να απαντήσει σ’ αυτή τη νέα πρόκληση».

Μεταξύ των μέτρων, οι υπουργοί κάνουν λόγο για «εργαλεία εμπορικής άμυνας στο πλαίσιο των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου» καθώς και για άλλα εργαλεία, όπως η υποστήριξη των καινοτομιών, με στόχο «να εκσυγχρονισθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία του χάλυβα».

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί χάλυβα, οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση, κατηγορούν την Κίνα ότι πωλεί χάλυβα με ζημιά. Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η Ευρώπη, όπου η παραγωγή έχει σταματήσει σε πολλές χαλυβουργίες, δεν θα δεχθεί ποτέ το «κινεζικό ντάμπινγκ».

Ο χάλυβας αποτελεί ένα από τα δύσκολα ζητήματα στις συνομιλίες που διεξάγονται για να αναγνωριστεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς.

Η Σεσίλια Μάλστρεμ, η ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, ζήτησε πριν από δέκα ημέρες από τον κινέζο ομόλογό της τη λήψη μέτρων για να μειωθεί η παραγωγή στον τομέα του χάλυβα.

Σήμερα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν «αντιλαμβάνεται την κατάσταση» και υπογράμμισε ότι η επιστολή των επτά υπουργών «θέτει έναν αριθμό σημείων που έχουμε θέσει και εμείς».

«Η Επιτροπή χρησιμοποιεί εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει και να εγγυηθεί ένα δίκαιο πεδίο δράσης (μεταξύ των διαφόρων χωρών που εμπορεύονται τον χάλυβα)», πρόσθεσε η εκπρόσωπος Λουσιά Κοντέ, λέγοντας πως είναι «ανοικτή στις προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν στο τραπέζι τα κράτη μέλη» για να υπερασπιστούν ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να ανοίξουν στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα τρεις νέες διαδικασίες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού αναφορικά με χάλυβα που παράγεται στην Κίνα.

Οι επτά υπουργοί που υπογράφουν την επιστολή καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μην περιμένει να γίνουν αμετάκλητες για τη βιομηχανία μας οι ζημιές που προκαλούνται από τις αθέμιτες πρακτικές».

Θα πρέπει, σύμφωνα μ’ αυτούς, να είναι «έτοιμη να αρχίσει έρευνες ex officio», δηλαδή με δική της πρωτοβουλία, και «να επιταχύνει τον ρυθμό των ερευνών πριν από την επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας».

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο μετά την Κίνα, με περισσότερους από 177 εκατ. τόνους ετησίως, δηλαδή το 11% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής. Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί στον τομέα περίπου 40.000 θέσεις εργασίας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact