ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Η εκεχειρία στη Γάζα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη


Κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει τον απαχθέντα ισραηλινό στρατιώτη για να αμβλυνθεί η ένταση – Ζήτησε από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι δεν θα σκοτώνονται άμαχοι

Δυσκολότερη χαρακτήρισε την επίτευξη νέας συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επικαλούμενος τους φόνους δύο ισραηλινών στρατιωτών και την αιχμαλώτιση ακόμη ενός.

Γι’ αυτό και κάλεσε τη Χαμάς και τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις να απελευθερώσουν τον αιχμάλωτο ισραηλινό στρατιώτη, κάτι που χαρακτήρισε προϋπόθεση για να αμβλυνθεί η ένταση και να αποκατασταθεί η εκεχειρία που κατέρρευσε.

«Εάν αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα την προσπάθεια να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση, ο στρατιώτης αυτός πρέπει να απελευθερωθεί άνευ όρων το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας).

«Μια εκεχειρία είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τους σκοτωμούς, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που δημιούργησαν την κρίση», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Η προσπάθεια να αποκατασταθεί (η εκεχειρία) θα αποτελέσει μια πρόκληση, αλλά θα συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες», πρόσθεσε. Ωστόσο μια συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εάν το Ισραήλ και η διεθνής κοινότητα δεν πιστέψουν πως η Χαμάς θα την εφαρμόσει.

Ακόμη, ο Ομπάμα σημείωσε ότι όταν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προσπαθεί να επιτύχει μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας «θα οφείλαμε να τον υποστηρίζουμε» και όχι «να διαμαρτυρόμαστε» —αναφερόμενος προφανώς στις επικρίσεις που δέχθηκε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα του και από το Ισραήλ—, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει να δει από μέρους της ισραηλινής κυβέρνησης να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα χάνουν τη ζωή τους Παλαιστίνιοι άμαχοι.
Πηγή: protothema.gr

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact