ΚΟΣΜΟΣ

Τούσκ: Τεστ για τον Ευρωπαϊσμό μας αν θα σταθούμε ή όχι δίπλα στην Ελλάδα

«Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιέννη.

Ο Ντ. Τουσκ σημειώνει πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.
Επιπλέον, αναφέρει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα.
«Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με τους «γείτονές της, αρχής γενομένης με την Τουρκία». «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει σημαντική οικονομική στήριξη, αλλά αναμένουμε πιο ενεργή δέσμευση από τους εταίρους μας ως προϋπόθεση για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτό θα είναι το αντικείμενο των επαφών του στην Τουρκία την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τη σημερινή συνάντηση, η Αυστρία θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «ευρωπαϊκής ομοφωνίας» για τη διαχείριση της κρίσης.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact