ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοβουλία από την Τράπεζα της Ελλάδος και την EBRD για τα «κόκκινα δάνεια»

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας»

Την ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς δανείων αλλά και τους τρόπους αναδιάρθρωσης των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξέτασε η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θ.Μητράκος, μιλώντας στην ημερίδα, υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η στροφή των τραπεζών σε ρυθμίσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων με αλλαγές στη δομή, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και, αν χρειάζεται, στη διοίκησή τους, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στη μετάβαση σε ένα νέο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο.

Επίσης εξετάστηκε η συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων καθώς όπως ανέφερε κατά κανόνα τα μεγάλα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές, η κοινή δράση των πιστωτών είναι αναγκαία για τη συμφωνία και εφαρμογή βιώσιμων λύσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη αναλάβει την εκπόνηση σχετικής μελέτης.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΤτΕ για την διευθέτηση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέφερε μεταξύ άλλων την έκδοση της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 82/2016 (υπό δημοσίευση) σχετικά με το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων από δάνεια σε καθυστέρηση (κατ’ εφαρμογή του ν. 4354/2015).

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις τράπεζες, επιχειρησιακών στόχων για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και η σύσταση Γραφείου Συντονισμού στην Τράπεζα της Ελλάδος για την παρακολούθηση της προόδου του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact