ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση με τους δανειστές για τα δημοσιονομικά

«Κενό» 900 εκατομμυρίων στη χθεσινή συνάντηση Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο

Για τις δύο σήμερα το μεσημέρι ορίστηκε η χθεσινή αναβληθείσα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο το δημοσιονομικό είναι πιθανόν να καλυφθεί από τη φορολογία εισοδήματος ή άλλα μέτρα. Επίσης η κυβέρνηση εμμένει και στο «όχι» στη μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτι που επίσης θα συζητηθεί σήμερα.

Χθες η συνάντηση των υπουργών Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των δανειστών έγινε σε «καλύτερο» κλίμα, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν.

Ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε πάντως τη διαπραγμάτευση «ουσιαστική». «Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

Στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων και η εθνική σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, οι δανειστές φαίνεται να διαφωνούν στα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με 25 έως 35 χρόνια ασφάλισης. Ο κ. Κατρούγκαλος αντιπρότεινε να αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για αυτή την ομάδα και να μειωθούν αντιστοίχως τα ποσοστά αναπλήρωσης για λιγότερα χρόνια εργασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», ενώ συμπλήρωσε: «Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε».

Τεράστια απόκλιση φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη για το θέμα των επικουρικών συντάξεων και το θέμα θα αναβληθεί για το τέλος της συζήτησης. «Κυβέρνηση και ΔΝΤ είναι στα 2 άκρα» για το θέμα αυτό, είπε ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτηριστικά.

Για την κατώτατη σύνταξη, το ποσό παραμένει στα 384 ευρώ και δεν έχει τεθεί ακόμη θέμα από τους δανειστές, είπε ο υπουργός Εργασίας.

Καμία πρόοδος δεν υπήρξε και για το θέμα του ασφαλιστικού αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών αφού οι δανειστές ζήτησαν επιπλέον στοιχεία για τις ομάδες αυτές. Έτσι, μετά και τη σημερινή συνάντηση, οι δανειστές έχουν δεχτεί μέτρα 900 εκατ. ευρώ που έχει προτείνει η κυβέρνηση και αναζητούνται άλλα 900 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact