ΕΛΛΑΔΑ

170 ΜΚΟ έδρασαν συνολικά στην Ελλάδα από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης

Σε 170 ανέρχονται οι ελληνικές και ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πραγματοποίησαν δράσεις στην Ελλάδα, από την εποχή της έξαρσης της προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα, σύμφωνα με καταγραφή που πραγματοποίησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το υπουργείο προχώρησε στη συγκέντρωση, κωδικοποίηση και συντονισμό των στοιχείων που έχουν συλλεγεί από υπουργεία και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σχετικά με τις οργανώσεις που προσφέρουν έργο στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η παραπάνω καταγραφή έγινε μέσα από συνέργειες με το υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής, το υπουργείο Υγείας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που είχαν ήδη εγγράψει τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

«Δεν φτιάξαμε μια καινούρια υπηρεσία και δεν υποκαθιστούμε τις δομές που πιστοποιούν τις οργανώσεις στα υπουργεία και τις περιφέρειες», διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών προχώρησαν στη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, «ένα έργο που έγινε χωρίς να κοστίσει τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο», όπως επισημαίνεται, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο κοινό ως το τέλος του μήνα μέσω διαδικτύου.

Σε αυτήν, η κάθε οργάνωση θα έχει ένα προσωπικό κωδικό και θα μπορεί να μπαίνει και να αλλάζει ή να ενσωματώνει τα στοιχεία της. Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να δηλώνει το ενδιαφέρον της για τον τομέα δράσης της, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν για παρεχόμενες υπηρεσίες.

Πριν από δύο ημέρες δημοσιεύτηκε, εξάλλου, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.

Το Μητρώο, όπως διευκρινίζεται από κύκλους του υπουργείου θα αποτελεί «σύνθεση όλων των μητρώων που υπάρχουν και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται να κάνει εγγραφή κάποια οργάνωση που έχει ήδη καταγραφεί από άλλο φορέα».

Το Εθνικό Μητρώο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, θα περιέχει πληροφορίες σχετικές με στοιχεία του φορέα, στοιχεία σύστασής του, φορολογικά στοιχεία, οικονομικά στοιχεία, στοιχεία νόμιμου εκπροσώπου στην Ελλάδα, παρεχόμενες υπηρεσίες, υλικοτεχνική υποδομή και απασχολούμενο προσωπικό (αμειβόμενο ή εθελοντές).

Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν για σχετικές αλλαγές και ιδίως για τη διακοπή λειτουργίας τους ή τυχόν αποχώρησή τους από την ελληνική επικράτεια ή το πεδίο δράσης.

Οι διαδικασίες εγγραφής θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής. Όπως διευκρινίζεται, η εγγραφή των φορέων θα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, τόσο για τη δραστηριοποίησή τους, όσο και για τη συνακόλουθη πιστοποίησή τους και την ευρύτερη συνεργασία τους με τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Πάντως υπολογίζεται ότι με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Μητρώου δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται έχουν ήδη καταγραφεί. Αντίθετα, μπορεί να μειωθεί, καθώς διαπιστώνεται ότι από τις 170 που καταγράφηκαν ήδη, κάποιες έχουν ολοκληρώσει τη δράση τους στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact