ΥΓΕΙΑ

Τα μάτια μπορεί να «θεραπεύουν» την… τύφλωση

Μια ομάδα ερευνητών ίσως έχει βρει μια πιθανή θεραπεία για την πιο κοινή μορφή τύφλωσης, με τη βοήθεια ειδικών βλαστικών κυττάρων, τα οποία βρίσκονται στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού.

Σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, η οποία δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να συλλεχθούν από τη στεφάνη του κερατοειδούς. Το τμήμα αυτό του ματιού είναι ένα στενό διάκενο μεταξύ του διαφανούς κερατοειδούς και του λευκού σκληρού χιτώνα.

Υπό τις κατάλληλες συνθήκες, τα κύτταρα αυτά θα μπορούσαν να κατευθυνθούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμπεριφερθούν σαν τα κύτταρα που είναι απαραίτητα για να βλέπουμε το φως –τους φωτοϋποδοχείς.

Η απώλεια των κυττάρων φωτοϋποδοχέων προκαλεί μη αναστρέψιμη τύφλωση και οι ερευνητές ελπίζουν, ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για παθήσεις, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο.

«Αυτά τα κύτταρα είναι εύκολα προσβάσιμα και έχουν εντυπωσιακή πλαστικότητα, κάτι που τα καθιστά μια ελκυστική πηγή για μελλοντικές θεραπείες» ανέφερε ο καθηγητής Andrew Lotery στη Daily Mail και συνέχισε: «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποφύγουμε επιπλοκές από την απόρριψη ή μόλυνση των ματιών, καθώς τα κύτταρα θα “επιστρέφουν” στο μάτι από το οποίο προήλθαν. Ωστόσο, απαιτείται να γίνουν περαιτέρω έρευνες προτού η μέθοδος εφαρμοστεί σε ανθρώπους».

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact