ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο παιδεραστίας ιερέων στη Χιλή

Ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα επικρίνει τη συμπεριφορά της ρωμαιοκαθολικής ιεραρχίας

Η ρωμαιοκαθολική ιεραρχία «θα μπορούσε και θα όφειλε» να έχει αποφύγει τις πολυάριθμες σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών, τόνισε με επικριτικό τόνο ο χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, στις πρώτες του δηλώσεις για το σκάνδαλο που συνταράσσει την εκκλησία της Χιλής, αλλά και το Βατικανό.

Η ιεραρχία «θα μπορούσε και θα όφειλε να είχε αποφύγει τις πολυάριθμες κακοποιήσεις και τα πολλά δεινά των παιδιών στη Χιλή» και «με λυπεί βαθύτατα» η υπόθεση αυτή, επισήμανε ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην Περιφερειακή Ένωση Τηλεοπτικών Δικτύων (Arcatel), η οποία μεταδόθηκε το Σάββατο από ΜΜΕ.

«Πολλές αρχές της καθολικής εκκλησίας γνώριζαν αυτές τις πράξεις και, αντί να τις αντιμετωπίσουν (γνωστοποιώντας) την αλήθεια, τις συγκάλυψαν», συνέχισε ο αρχηγός του κράτους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ελπίζω ότι αυτό θα δώσει ένα μεγάλο μάθημα στην καθολική εκκλησία και το λέω ξεκάθαρα και με σεβασμό, ως καθολικός: η εκκλησία δεν πρέπει να συγκαλύπτει ποτέ ένα έγκλημα, ακόμα λιγότερο όταν πρόκειται για εγκλήματα σεξουαλικής κακοποίησης με θύματα παιδιά», επέμεινε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Πινιέρα τοποθετήθηκε δημοσίως για το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης που πλήττει εδώ και μήνες τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία στη Χιλή.

Συνολικά 158 στελέχη της εκκλησίας –επίσκοποι, ιερείς, διάκονοι, αλλά και λαϊκοί στις τάξεις της– αντιμετωπίζουν έρευνες για σεξουαλικές κακοποιήσεις με θύματα ανήλικους και ενήλικους από τη δεκαετία του 1960.

Η γενική εισαγγελία κάνει λόγο μέχρι τώρα για 266 θύματα, 178 από τα οποία ήταν ανήλικα όταν υπέστησαν τις κακοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Χιλή τον Ιανουάριο, ο πάπας Φραγκίσκος είχε υπερασπιστεί σθεναρά τον επίσκοπο Χουάν Μπάρος –τον οποίο βαρύνουν υποψίες πως είχε συγκαλύψει τα εγκλήματα ενός γηραιού παιδεραστή ιερέα– λέγοντας πως είναι πεπεισμένος για την αθωότητά του και απαιτώντας από τα θύματα να παρουσιάσουν αποδείξεις για την ενοχή του. Κατόπιν ζήτησε συγγνώμη, πριν στείλει τον Τσαρλς Σικλούνα, τον αρχιεπίσκοπο της Μάλτας στον οποίο έχει αναθέσει την έρευνα για τις υποθέσεις παιδεραστίας σε βάρος των ιερέων, να συναντηθεί με τα θύματα.

Τον Μάιο, ο πάπας προσκάλεσε στη Ρώμη ορισμένα από τα θύματα και συγκάλεσε μια σύνοδο των χιλιανών επισκόπων. Οι τελευταίοι υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους έπειτα από αυτή τη συνάντηση. Μέχρι στιγμής, ο Φραγκίσκος έχει κάνει δεκτές τις παραιτήσεις πέντε εξ αυτών, συμπεριλαμβανομένου του Μπάρος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact