ΥΓΕΙΑ

Εσείς πόσα δηλητήρια έχετε στο σπίτι σας;

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που υπάρχουν σε δεκάδες νοικοκυριά και μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία των μικρών παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στην επιθεώρηση Pediatrics, τα τοπικά κέντρα δηλητηριάσεων των ΗΠΑ δέχθηκαν περισσότερες από 17.000 επείγουσες κλήσεις το 2012 και το 2013 λόγω δηλητηρίασης μικρών παιδιών (κάτω των έξι ετών) από υγρές κάψουλες απορρυπαντικού.

Τα μικρά παιδιά μπορεί να μπερδέψουν τις πολύχρωμες κάψουλες με ζαχαρωτά και να μη διστάσουν να τις βάλουν στο στόμα τους, διαφεύγοντας της προσοχής των γονέων τους.

Σύμφωνα με το Σύλλογο Κέντρων Δηλητηριάσεων (AAPCC), ορισμένα από τα παιδιά που κατάπιαν τις κάψουλες εκδήλωσαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, τάση προς έμετο, δύσπνοια ή αϋπνία. Μάλιστα, η μελέτη αναφέρει πως υπήρξε και ένας επιβεβαιωμένος θάνατος παιδιού λόγω της δηλητηρίασης από το απορρυπαντικό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οποιοδήποτε πιθανώς τοξικό αντικείμενο θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά, κλειδωμένο σε ντουλάπι.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι συνηθέστερες αιτίες δηλητηρίασης στα μικρά παιδιά είναι τα καλλυντικά και τα προϊόντα περιποίησης, τα καθαριστικά αλλά και ορισμένα φάρμακα που απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε ενήλικες.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός National Capital Poison Center με έδρα την Ουάσινγκτον έχει καταρτίσει μια λίστα με τα πλέον επικίνδυνα δηλητήρια για τα μικρά παιδιά:

1. Φάρμακα για ενήλικες, συμπληρώματα σιδήρου και πολυβιταμίνες που περιέχουν σίδηρο

2. καθαριστικά που προκαλούν χημικό έγκαυμα (προϊόντα για την απόφραξη σωληνώσεων και καθαρισμό τουαλέτας, καθαριστικά για το φούρνο και προϊόντα που απομακρύνουν τη σκουριά)

3. ασετόν και προϊόντα περιποίησης μαλλιών

4. αλκοόλ και προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη (οινόπνευμα, αντιμικροβιακά)

5. εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα

Σε περίπτωση κατάποσης κάποιου από τα παραπάνω προϊόντα, καλέστε αμέσως το Κέντρο Δηλητηριάσεων του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» στο τηλέφωνο 210 7793777 ή το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στο 166.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact