ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν επιβεβαίωσε τη σύλληψη και προφυλάκιση ενός 46χρονου αμερικανού

Διαψεύδει πως ο βετεράνος πεζοναύτης έχει υποστεί την παραμικρή κακομεταχείριση

Η κυβέρνηση του Ιράν επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι κρατείται στη χώρα ένας αμερικανός πρώην στρατιωτικός, που συνελήφθη την περασμένη χρονιά, διαψεύδοντας παράλληλα πως ο φυλακισμένος έχει υποστεί την παραμικρή κακομεταχείριση.

«Ένας αμερικανός πολίτης ονόματι Μάικλ Γουάιτ συνελήφθη πριν από κάποιο καιρό στη Μασχάντ και η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για τη σύλληψή του μέσω της διεύθυνσης αμερικανικών συμφερόντων στην Τεχεράνη», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μπαχράμ Γασεμί, μέσω Telegram.

Ο Μάικλ Ρ. Γουάιτ, 46 ετών, από την Καλιφόρνια, συνελήφθη τον Ιούλιο στο Ιράν, όπου είχε πάει να επισκεφθεί τη φιλενάδα του, αφηγήθηκε η μητέρα του βετεράνου των Πεζοναυτών στην εφημερίδα The New York Times αυτή την εβδομάδα. Οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι άγνωστες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι είναι «ενήμερο για τις πληροφορίες» που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο για την υπόθεση, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενο την προστασία της ιδιωτικής του ζωής.

Ο Γασεμί διέψευσε, χαρακτηρίζοντάς τις «ψευδείς», τις πληροφορίες αμερικανικών ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην Πεζοναύτης κρατείται υπό άσχημες συνθήκες.

«Τον φάκελο αυτού του προσώπου χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές και αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δημοσιοποιήσουν τις πληροφορίες που είναι αναγκαίες», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ.

Η Τζόαν Γουάιτ, η μητέρα του πρώην στρατιωτικού, δήλωσε στους Τάιμς της Νέας Υόρκης ότι ο γιος της είχε πάει το Ιράν «πέντε ή έξι φορές» για να δει μια Ιρανή, που παρουσίαζε ως φιλενάδα του.

Η Γουάιτ ανέφερε ακόμη πως ζήτησε από στελέχη της διπλωματικής αποστολής της Ελβετίας στο Ιράν — μέσω της οποίας αντιπροσωπεύονται τα αμερικανικά συμφέροντα στην Ισλαμική Δημοκρατία, αφού Ουάσινγκτον και Τεχεράνη δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις — να κάνουν μια προξενική επίσκεψη στον γιο της.

Άλλοι τουλάχιστον τρεις αμερικανοί πολίτες, ανάμεσά τους δύο ιρανικής καταγωγής, κρατούνται το τρέχον διάστημα από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες επιδεινώθηκαν ραγδαία την περασμένη χρονιά, αφού ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν και την επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης που είχαν αρθεί.

Ο Τραμπ απείλησε πρόσφατα την Τεχεράνη ότι θα λάβει μέτρα σε βάρος της εάν δεν απελευθερώσει τους αμερικανούς πολίτες που κρατούνται στις φυλακές του Ιράν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact