ΚΟΣΜΟΣ

Ρώσος εμπειρογνώμονας προειδοποιεί για «αλβανικό θύλακα» στην ΠΓΔΜ

Πώς η μετονομασία της χώρας μπορεί να αλλάξει ριζικά τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια

Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS σε τηλεγράφημά του με τίτλο «Η κατάσταση με την μετονομασία της “Μακεδονίας” μπορεί να αλλάξει τον συσχετισμό των δυνάμεων στα Βαλκάνια», παραθέτει τις δηλώσεις του Ρώσου εμπειρογνώμονα του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει το υποθετικό ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσόβου.

Η «ενδομακεδονική» διαμάχη γύρω από την μετονομασία της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ρόλου της αλβανικής διασποράς, και μελλοντικά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Βαλκάνια. Αυτή την άποψη διατύπωσε στο πρακτορείο TASS σήμερα Κυριακή ο εμπειρογνώμων του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Στη “Μακεδονία” οι Αλβανοί συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, και αν συντελεσθεί διάσπαση στον “μακεδονικό” πληθυσμό, αυτό σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει ενίσχυση της αλβανικής επιρροής» επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμων, προσθέτοντας ότι «για όσο διάστημα οι πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται συσπειρωμένες, αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά αν έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, τότε πιο ισχυρές θα νοιώθουν οι αλβανικές δυνάμεις».

«Η ψηφοφορία γύρω από την μετονομασία, φυσικά αποδυναμώνει το “μακεδονικό” τμήμα του πληθυσμού και μπορεί να υπονομεύσει την δημοκρατική και πολιτική ισορροπία εντός της χώρας, αν και αυτό είναι αρκετά σχετικό» δηλώνει ο Ολέντσενκο.

Ο ίδιος προσθέτει ότι υπάρχει υποθετικά ενδεχόμενο να διαμορφωθεί αλβανικός θύλακας στην πΓΔΜ με βάση το μοντέλο του Κοσσυφοπεδίου. Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζει ο Ολέντσενκο, η Αλβανία, η οποία «διεκδικεί τον ρόλο της Μεγάλης Αλβανίας, δηλαδή σκέφτεται να προσαρτήσει εδάφη, όπου υπάρχει αλβανικός πληθυσμός, μπορεί να σκεφτεί να προσαρτήσει αυτά τα εδάφη, πράγμα που θα αλλάξει ριζικά τον συσχετισμό δυνάμεων στα Βαλκάνια».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Γλυφάδα: Ο «Πόλεμος» της Τουρκικής Μαφίας με Δύο Εκτελέσεις Μπροστά σε Αθώους Πολίτες

Πέντε Δολοφόνοι που Παρίσταναν τους Αθώους στην Τηλεόραση

Η Αγγελική Νικολούλη έχει καταφέρει να φέρει στο…

343,8 Δισεκατομμύρια και Άλλοι 9: Οι Πλουσιότεροι στον Κόσμο το 2024 και Τα Μυστικά τους

Η λίστα του διάσημου επιχειρηματικού περιοδικού Forbes για…

Επιδότηση Ρεύματος Δεκεμβρίου: Πόσο Θα Μειωθεί ο Λογαριασμός Σας

Ανακοινώθηκε η επιδότηση για τους λογαριασμούς ρεύματος του…

Θα πάθετε μεγάλο σοκ με το σώμα της Natalija Kuznetsova

Οι δικέφαλοί της είναι πιο ογκώδεις από εκείνους…

Γιγάντιος πύθωνας εθεάθη σε πλημμυρισμένους δρόμους της Ταϊλάνδης

Οι πρόσφατες πλημμύρες στο νότιο τμήμα της Ταϊλάνδης…
contact