ΚΟΣΜΟΣ

Πρόωρες για το Παρίσι οι συζητήσεις για νέα παράταση του Brexit

Προβληματισμό εκφράζουν Γερμανία και Βουλγαρία

Πρόωρες χαρακτήρισε διπλωματική πηγή από τη Γαλλία τις συζητήσεις για τη χορήγηση στη Βρετανία νέας παράτασης για το Brexit. Άνθρωπος που πρόσκειται στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε επίσης «άστοχα» τα σχόλια Ευρωπαίου αξιωματούχου που μίλησε για «ευέλικτη παράταση» έως ένα έτος.

«Είναι πρόωρο να μιλάμε για μια παράταση παρά το γεγονός ότι οι 27 έχουν θέσει μια σαφή προϋπόθεση: την ανάγκη για ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο που να αιτιολογεί αυτό το αίτημα. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο σήμερα» δήλωσε η πηγή στο Reuters. «Φήμες που αφορούν την παράταση αυτή αποτελούν μια άστοχη δοκιμασία, οι διαφορετικές επιλογές θα συζητηθούν στις 10 Απριλίου και τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο από το Λονδίνο έως την Τρίτη».

Σύμφωνα πάντως με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για ευέλικτη παράταση επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει την 1η Ιουλίου, εφόσον το κοινοβούλιό του έχει επικυρώσει μέχρι τότε τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ.

Σε ερώτηση για το πώς μπορεί να συμβιβαστεί η πρόταση του Τουσκ με το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για δεύτερη αναβολή του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, η πηγή δήλωσε: «Η ευέλικτη παράταση επιτρέπει και την αποχώρηση από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Απλώς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τότε την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης».

Η ιδέα του Τουσκ για «flextension», δηλαδή «flexible extension», μια «ευέλικτη παράταση» της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, επιτρέπει τη συντόμευση της περιόδου αυτής, αν η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθετήσει τη συμφωνία εξόδου που προτείνει η Μέι πριν εξαντληθεί η διάρκεια της παράτασης, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τον προβληματισμό τους για το Brexit διατύπωσαν, στη διάρκεια κοινών δηλώσεων που έκαναν έπειτα από τη συνάντηση στη Σόφια, οι Πρόεδροι της Βουλγαρίας και της Γερμανίας Ρούμεν Ράντεφ και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Είναι κρίμα που οι Βρετανοί έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ, τονίζοντας πως είναι αδύνατο να προβλέψει πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι Brexit δίχως συμφωνία θα ήταν η χειρότερη επιλογή.

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή θέση για το Brexit και να μην του επιτρέψουμε να εμποδίσει, όπως ήδη συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ικανότητα της Ευρώπης να λαμβάνει έγκαιρα, σημαντικές και ενιαία αποφάσεις» επισήμανε από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρόεδρος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact