ΚΟΣΜΟΣ

Προεκλογική κόντρα κορυφής στο Ισραήλ για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Η δήλωση του Νετανιάχου και η αντίδραση του κύριου αντιπάλου του

Τρεις ημέρες πριν από τους βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει την πρόθεση να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης προκαλώντας την απάντηση του κύριου πολιτικού του αντιπάλου Μπένι Γκαντς, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την θέση του.

Ο Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι πρόθεσή του είναι να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη σε περίπτωση επανεκλογής του. «Θα ασκήσω την (ισραηλινή) κυριαρχία χωρίς διαχωρισμούς ανάμεσα στα μεγάλα μπλοκ και τους μεμονωμένους οικισμούς», εξήγησε στο δίκτυο 12 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Ο Μπένι Γκαντς ερωτήθηκε για την δική του θέση ως προς το ζήτημα κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ynet και εκείνος αναρωτήθηκε για ποιον λόγο ο Νετανιάχου δεν προσάρτησε την Δυτική Οχθη κατά τη διάρκεια των 13 ετών κατά τα οποία βρίσκεται στη εξουσία, εάν αυτή είναι η πρόθεσή του.

«Πιστεύω ότι το να εκφράζεσαι επί μίας στρατηγικής και ιστορικής επιλογής κατά την διάρκεια μίας προεκλογικής εκστρατείας είναι ανεύθυνο», είπε διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με οποιαδήποτε «μονομερή» απόφαση, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιτύχουμε μία τοπική και συνολική ειρηνευτική συμφωνία παραμένοντας πιστοί στις αρχές μας», εξήγησε ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και επικεφαλής της κεντρώας συμμαχίας.

Οι αρχές αυτές, σύμφωνα με τον Μπένι Γκαντς, είναι: ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, τμήμα της οποίας βρίσκεται στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, καθώς και στα μπλοκ των εβραϊκών οικισμών και στο σύνολο της Ιερουσαλήμ.

Στο παρελθόν, ωστόσο, ο Μπένι Γκαντς είχε ταχθεί υπέρ της εκκένωσης ορισμένων οικισμών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Σάεμπ Ερεκάτ, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής, δήλωσε ότι δεν δημιουργούν έκπληξη.

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει να παραβιάζει με κυνισμό το διεθνές δίκαιο όσο η διεθνής κοινότητα θα επιτρέπει στο εβραϊκό κράτος να παραβιάζει τις υποχρεώσεις του εν πλήρη ατιμωρησία, ιδιαίτερα με την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ», έγραψε στο Twitter.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, οι εβραϊκοί οικισμοί που έχουν οικοδομηθεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη από το 1967 είναι παράνομοι και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας τους θεωρεί μέγα εμπόδιο για κάθε ειρηνευτική προσπάθεια.

Η προσάρτησή τους από το Ισραήλ μπορεί να σημάνει και το τέλος της λύσης των «δύο κρατών», δηλαδή της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ.

Η Τουρκία κατήγγειλε με δριμύτητα τις δηλώσεις Νετανιάχου.

«Η δυτική Οχθη είναι παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ κατά παράβασιν του διεθνούς δικαίου» και οι δηλώσεις αυτές που «έχουν ως στόχο την συγκέντρωση λίγων ψήφων» δεν θα αλλάξουν τίποτε, έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ορισμένα από τα πολιτικά κόμματα τα οποία ο Νετανιάχου προτίθεται να περιλάβει στην κυβέρνηση συνασπισμού που θα σχηματίσει εάν νικήσει στις εκλογές της Τρίτης ζητούν την προσάρτηση ζωνών της Δυικής Οχθης. Ο Νετανιάχου διεκδικεί μαζί με τα κόμματα αυτά τις ψήφους των εβραίων εποίκων και των υποστηρικτών τους. Οι δηλώσεις του προορίζονται για τους ψηφοφόρους αυτούς, που είναι αντίθετοι με την παράδοση εδαφών στους Παλαιστίνιους.

Περισσότεροι από 400.000 Ισραηλινοί ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, ενώ άλλοι 200.000 κατοικούν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης, ο οποίος κατελήφθη από το Ισραήλ κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών το 1967 και στην συνέχεια προσαρτήθηκε.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact