ΚΟΣΜΟΣ

Σήμερα η σημαντική αστρονομική αποκάλυψη που θα θέσει σε δοκιμασία τη θεωρία του Αϊνστάιν

Με ελληνική συμμετοχή η επιστημονική ομάδα που θα κάνει τις ανακοινώσεις

Διεθνής επιστημονική ομάδα, με ελληνική συμμετοχή, αναμένεται σήμερα να αποκαλύψει ένα επίτευγμα – ορόσημο στην αστροφυσική, την πρώτη φωτογραφία μίας μαύρης τρύπας, θέτοντας ουσιαστικά το πιο μεγάλο τεστ στη θεωρία του Αϊνστάιν για τη σχετικότητα.

Οι μαύρες τρύπες, όπως εξηγεί το Reuters, έχουν τόσο ισχυρές βαρυτικές δυνάμεις που κανένα είδος ύλης ή φωτός δεν μπορεί να ξεφύγει.

Σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Σαντιάγο, Σανγκάι, Ταϊπέι και Τόκιο είναι προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου, στις οποίες αναμένεται να αποκαλυφθεί κάτι πολύ σημαντικό από το πρόγραμμα Event Horizon Telescope (EHT), το οποίο άρχισε το 2012 με σκοπό να μελετήσει το άμεσο περιβάλλον μιας μαύρης τρύπας, χρησιμοποιώντας παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων.

Το πρόγραμμα είχε στόχο δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, στο κέντρο διαφορετικών γαλαξιών.

Η συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον διοργανώνεται από το ίδρυμα National Science Foundation των ΗΠΑ.

Στην επιστημονική ομάδα που έκανε την έρευνα και αναμένεται να κάνει και στις ανακοινώσεις συμμετέχει και ο Έλληνας αστροφυσικός Δημήτριος Ψάλτης από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Η έρευνα αυτή θα τεστάρει ουσιαστικά τη θεωρία της γενικής σχετικότητας που διατύπωσε ο Αϊνστάιν το 1915 επιχειρώντας να εξηγήσει τους νόμους της βαρύτητας και τη σχέση τους με άλλες φυσικές δυνάμεις.

Η θεωρία του Αϊνστάιν επιτρέπει μία πρόβλεψη για το μέγεθος και το σχήμα μιας μαύρης τρύπας. Εάν η πρόβλεψη αποδειχθεί ανακριβής, με τις σημερινές ανακοινώσεις, είναι πιθανό η κραταιά εδώ κι έναν αιώνα θεωρία να επανεξεταστεί.

Η μία από τις μαύρες τρύπες, με την ονομασία «Sagittarius A*» βρίσκεται στο κέντρο του δικούς μας γαλαξία, έχει μάζα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο και βρίσκεται 26.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Η δεύτερη, με την ονομασία «M87» βρίσκεται στο κέντρο του γειτονικού γαλαξία Virgo A, έχει μάζα 3,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο και βρίσκεται σε απόσταση 54 εκατομμυρίων ετών φωτός μακριά από τη Γη.

Οι ερευνητές έλαβαν τα πρώτα στοιχεία τον Απρίλιο του 2017, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια από την Αριζόνα, τη Χαβάη, το Μεξικό, τη Χιλή, την Ισπανία και την Ανταρκτική. Έκτοτε τηλεσκόπια από τη Γαλλία και τη Γροιλανδία έχουν προστεθεί στο παγκόσμιο δίκτυο, το οποίος τελικά έχει σχηματίσει ένα τεράστιο «πιάτο» παρατήρησης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact