ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως θα διαπιστώσετε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι νοθευμένο

Το περασμένο Σάββατο, πατέρας και γιος συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη, μετά τον έλεγχο που έγινε στο εργαστήριο που διατηρούσαν. Σε αυτό που συσκεύαζαν το ηλιέλαιο που έφερναν από τη Βουλγαρία, ως δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα

Ιδιοκτήτες καταστημάτων που εμπορεύονται ελαιόλαδο, έχουν αυτές τις μέρες τα μάτια τους 14, για να μην μπουν και οι ίδιοι σε περιπέτειες.

Οι συλλήψεις των τελευταίων ημερών από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από την Μεσσηνία μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δείχνουν τις διαστάσεις του προβλήματος.

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ρωτούν για το πώς μπορούν να διαπιστώσουν αν αυτό που αγοράζουν είναι όντως αυτό που πληρώνουν.

O χημικός που συνάντησε το πρωί ο Άγγελος Λαμπίδης στη Θεσσαλονίκη, λέει στο Live News ότι το πρώτο καμπανάκι είναι η τιμή. Αν αυτή είναι χαμηλότερη ο καταναλωτής θα πρέπει αυτόματα να κάνει δεύτερες σκέψεις για το προϊόν.

«Θα πρέπει να αντιληφθεί πως αυτό που βλέπει ως φθηνό είναι κάτι άλλο», ανέφερε ο χημικός, Δημήτρης Εικόσιδος.

Το χρώμα που εστιάζουν ορισμένοι μπορεί να κρύβει την παγίδα που έχει στηθεί.

Δεν είναι μόνο η εξαπάτηση, αλλά και τα προβλήματα υγείας, που όπως επισημαίνουν ειδικοί μπορούν να φέρουν στον οργανισμό μας, τα νοθευμένα ελαιόλαδα.

Το κόλπο του…ψυγείου για την αποφυγή νοθείας

Ένας άλλος τρόπος για να διαπιστώσει κανείς αν όντως έχει μπροστά του έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χρειάζεται χρόνο και… ψυγείο όπως εξηγεί ο χημικός.

Κάπως έτσι με τις αποκαλύψεις για τα νοθευμένα ελαιόλαδα στη χώρα βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο.

Ο Νίκος Κουτσούκος, διευθυντής Σχολείου Ελαιολάδου και Ελιάς Καλαμάτας, μίλησε στο LIVE NEWS για το κόλπο του ψυγείου για την αποφυγή νοθείας.

«Στους 4 βαθμούς το λάδι το κανονικό, μάλλον, θα παγώσει εάν το βάλλουμε στο ψυγείο. Εάν είναι νοθευμένο δεν θα παγώσει. Μόνο με χημική ανάλυση μπορούμε να δούμε με τι είναι νοθευμένο το λάδι. Εάν θα παγώσει το λάφι θα κάνει κάποιους κρυστάλλους στην αρχή. Υπάρχουν όμως, και ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να είναι παρθένο ελαιόλαδο αλλά να μην παγώσει λόγω της διαφοροποιημένης σύστασης που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία. Μετά το ξεπάγωνα το λάδι είναι το ίδιο».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact