ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ε.Ε.: «Κόκκινη κάρτα» στην παράνομη αλιεία από το εξωτερικό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στις εισαγωγές ψαριών από τη Σρι Λάνκα, μετά την αποτυχία της χώρας να περιορίσει την παράνομη αλιεία.

Οι εμπορικοί περιορισμοί της Ε.Ε. σημαίνουν ότι τα αλιευτικά σκάφη των κρατών μελών της ένωσης δεν θα είναι σε θέση να αλιεύουν στα ύδατα της Σρι Λάνκα, και η Σρι Λάνκα δεν θα είναι σε θέση να εξάγει ψάρια σε χώρες της Ευρώπης.

Η Σρι Λάνκα ήταν ένα από τα οκτώ κράτη που δέχθηκαν «κίτρινη κάρτα» το 2012 και από τότε βρισκόταν σε συνεχή διάλογο με την ΕΕ αλλά δεν κατάφερε να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς που είχαν τεθεί. Από αυτά τα οκτώ κράτη, εκτός από τη Σρι Λάνκα δέχθηκαν «κόκκινη κάρτα» και η Καμπότζη, η Γουινέα και το Μπελίζ, αν και οι κυρώσεις του τελευταίου πρόσφατα ανακλήθηκαν.

Αλιευτικά προϊόντα αξίας πάνω από 74 εκατομμύρια ευρώ εισάγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη από τη Σρι Λάνκα, και η χώρα δεν έχει καταφέρει να έχει πλήρη έλεγχο των σκαφών στα λιμάνια της, δήλωσε ο Τόνι Λονγκ του μη κυβερνητικού οργανισμού Pew Charitable Trusts.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού, περίπου ένα στα πέντε ψάρια στην παγκόσμια αγορά συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, ένα μερίδιο αξίας 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Σρι Λάνκα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα τόνου και ξιφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυρώσεις στη Σρι Λάνκα επιδοκιμάστηκαν από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες υποστηρίζουν πως η χώρα δεν ελέγχει επαρκώς τον αλιευτικό της στόλο, δεν επιδιώκει τιμωρίες για τους παραβάτες και δεν έχει αναπτύξει ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για να αποθαρρύνει νέες παραβάσεις.

Ο Αντρέας Μπαουμίλλερ της WWF επαίνεσε τον Κάρμενου Βέλλα, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας και Αλιείας της ΕΕ, και κάλεσε να συνεχιστούν οι ευρωπαϊκές νομοθετικές προσπάθειες στην ίδια κατεύθυνση.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

“ΨΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΕΣ”: Χαμός στη Βουλή με Γεωργιάδη και ΚΚΕ

Άγριο κράξιμο έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στο ΚΚΕ…

Επιστροφή στα ερείπια

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι γυρίζουν στον βορρά της Γάζας —…

Πώς Μοντέλο του Penthouse ξεγέλαγε πλούσιους γέρους και τους ξάφριζε

Στους λαμπερούς δρόμους του Μάλιμπου, όπου τα SUV…

Λίγο μετά τη συμφωνία: Άρματα ανοίγουν πυρ δίπλα σε πεζούς

Το περιστατικό έγινε λίγο μετά την ανακοίνωση κατάπαυσης.…

Ανησυχία στη Δύση: Πώς η Ρωσία ετοιμάζει το έδαφος για επίθεση

**Ανησυχητικά στοιχεία για σχέδια της Μόσχας κατά του…

44 Επαγγέλματα που θα εξαφανίσει η Τεχνητή Νοημοσύνη

(Κράτα καφέ και υπομονή – μπορεί να είσαι…
contact