ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αφαίρεση ΑΦΜ και λουκέτο σε επιχειρήσεις – υπότροπους φοροδιαφυγής

Σκληραίνει η στάση της κυβέρνησης και σε συνεργασία με την Τρόικα προχωρεί ακόμη και σε ακραίες νομοτερικές ρυθμίσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Μια από τις τροπολογίες που αναμένεται να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο που εκκρεμεί στη Βουλή, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση ενός δισ. ευρώ, από τους δανειστές προβλέπει ότι θα αφαιρείται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου και άρα θα κλείνει ουσιαστικά όποια επιχείρηση θεωρείται υπότροπος συστηματικής φοροδιαφυγής. Το ίδιο θα συμβαίνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ανεξαρτήτως αυτού, στο ίδιο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξουν επίσης ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες:

  • Καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ.
  • Ενισχύεται η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τη σύσταση 400 οργανικών θέσεων προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της και να λειτουργήσει ομαλά η Φορολογική Διοίκηση.
  • Επιχορηγούνται φορείς κυρίως του κλάδου Υγείας (νοσοκομεία κ.ο.κ.) για να αντιμετωπίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προκειμένου να επιταχυνθούν η αναδιάρθρωση και η εξυγίανσή τους.
  • Καθορίζεται η διαδικασία οριοθέτησης του αιγιαλού.
    Εκσυγχρονίζεται το σύστημα δημοσίων συμβάσεων ενσωματώνοντας το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο απλοποιώντας και επιταχύνοντας τις διαδικασίες με όρους διαφάνειας.
  • Μειώνονται τα διοικητικά βάρη σε 11 τομείς της οικονομίας με αποτέλεσμα την ελάφρυνση των πολιτών και την ενίσχυση των κλάδων.
  • Εντάσσονται στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού (TEAΠΙΕΝ).

Πόθεν έσχες και βουλευτές

Παράλληλα, με άλλη ρύθμιση που προωθείται αναμορφώνονται οι διατάξεις για το πλαίσιο υποβολής και ελέγχου του «πόθεν έσχες». Προβλέπεται η συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων προσώπων (βουλευτών, υπουργών κ.ά.), η οποία αποτελείται πλέον από δύο αντιπροέδρους της Βουλής, δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, πρόσωπα δηλαδή εγνωσμένου κύρους και ανεξαρτησίας.
Ακόμη θεσπίζεται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων και η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων ώστε να καταστεί αποτελεσματικός ο έλεγχος. Επίσης, κατά τον έλεγχο, θα αξιοποιηθούν μέθοδοι ανάλυσης επικινδυνότητας.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Σοκ από τη σφαγή στη πόλη Μπούσα της Ουκρανίας

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν…

Κάρλα Ντελ Πόντε: Να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν

«Είναι εγκληματίας πολέμου» Η πρώην Γενική Εισαγγελέας του…

Μπάμπα Βάνγκα: «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα γίνει…»

Προφητεία για τη Ρωσία και τον Πούτιν είχε…
contact