ΚΟΣΜΟΣ

Αφίσα διάσημης ταινίας αναμένεται να πιάσει τιμή-ρεκόρ σε δημοπρασία των Sotheby’s

Ένα έργο τέχνης από τη δεκαετία του ’30

Τιμή- ρεκόρ αναμένεται να πιάσει, σε δημοπρασία που θα κάνει στα τέλη του μήνα ο οίκος Sotheby’s, ένα κειμήλιο από τη χρυσή εποχή των ταινιών τρόμου στο Χόλιγουντ. Το ρεκόρ μέχρι τώρα κατέχει κινηματογραφική αφίσα από τη δεκαετία του 1930, η οποία πουλήθηκε πέρσι.

Φέτος, η αφίσα που δημοπρατείται είναι έγχρωμη, από τη θρυλική ταινία «The Mummy» (Η Μούμια) του 1932, με πρωταγωνιστή τον Μπόρις Κάρλοφ ως Αιγύπτιο ιερέα που ανασταίνεται με φονική αποστολή να εντοπίσει το πνεύμα του απαγορευμένου έρωτά του, της πριγκίπισσας Ankh-es-en-amon, που υποδύθηκε η Ζίτα Γιόχαν. «Ζωντανεύει!» γράφει η αφίσα.

Σπάνιο αντίγραφο της αφίσας της ταινίας «Η Μούμια» τώρα δημοπρατείται από τον οίκο Sotheby’s και αναμένεται να φτάσει σε τιμή 1 έως 1,5 εκατ. δολάρια, γεγονός που θα την τοποθετήσει στην κορυφή ως την ακριβότερη αφίσα ταινίας που έχει πωληθεί ποτέ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο δημοσίευμα της εφημερίδας «The Guardian».

Η Μούμια ήταν ένα από τα πολλά «πλάσματα» που δημιούργησε η Universal τις δεκαετίες του 1930 και του 1940. Το στούντιο είχε οικονομικά προβλήματα και ήλπιζε να προσελκύσει κοινό με φοβερά τέρατα που θα προκαλούσαν περιέργεια και φόβο. Πρώτα ήρθε ο Κόμης Δράκουλας, τον ακολούθησαν ο Φρανκενστάιν, ο Αόρατος Άνθρωπος και άλλοι.

Ο φόβος στον κινηματογράφο ενισχύθηκε από τις νέες εξελίξεις στην τεχνολογία του ήχου που άνοιξαν τον δρόμο για τις ταινίες μυστηρίου. Η ταινία «Η Μούμια» ήταν ασπρόμαυρη, αλλά η αφίσα είναι έγχρωμη, σχεδιασμένη από τον διευθυντή διαφήμισης της Universal Κάρολι Γκροζ και προβάλλει τη φρικιαστική ιστορία, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τη μορφή της Μούμιας με το ζαρωμένο δέρμα της και το χρώμα της μούχλας πάνω από μία γυναίκα με κόκκινο φόρεμα που πιστεύεται ότι είναι η ενσάρκωση της αρχαίας πριγκίπισσας.

Το έργο τέχνης του Γκροζ αποτελεί μια «πρώιμη αναπαράσταση της αισθητικής που συνεχίζει να επηρεάζει τη σχεδίαση των αφισών μέχρι σήμερα: ζωηρές, ζωγραφικές πινελιές χρώματος, δυναμική σύνθεση και ελάχιστος λευκός χώρος», σύμφωνα με τον Sotheby’s.

Η αφίσα που πρόκειται να δημοπρατηθεί αργότερα αυτόν το μήνα είναι ένα από τα τρία αντίγραφα που υπάρχουν σήμερα (ένα ανήκει στον κιθαρίστα των Metallica Κερκ Χάμνετ, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter). Το ότι σώζονται μέχρι σήμερα, σε καλή κατάσταση, είναι αξιοσημείωτο.

Το 1997, η σπάνια αφίσα της ταινία «The Mummy» πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 453.500 δολ. και την εποχή εκείνη ήταν η πιο ακριβή αφίσα κινηματογραφικής ταινίας στον κόσμο. Όμως πέρυσι το ρεκόρ κατέρριψε ένα πόστερ του 1931 της ταινίας Dracula, που πωλήθηκε για 525.800 δολάρια.

Τα δύο τέρατα θα αναμετρηθούν για τον τίτλο του ακριβότερου στο τέλος του μήνα. Η online δημοπρασία για την αφίσα της Μούμιας λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact