ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι όλες οι προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, διαμορφώνουν ένα άλλο σκηνικό από εκείνο που υπήρχε στη χώρα όταν -αρχές του καλοκαιριού- το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωνε ότι όλα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες νωρίτερα από την 11η Σεπτεμβρίου -που παραδοσιακά κάθε χρόνο άνοιγε η αυλαία της σχολικής χρονιάς- ώστε να καλυφθούν οι απώλειες σε διδακτικές ώρες και η χαμένη ύλη στα μαθήματα, από το lockdown της Άνοιξης.

Η ώρα των οριστικών αποφάσεων είναι κοντά: Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο (υπολογίζεται στο διάστημα του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου) οι Επιτροπή των Ειδικών θα ανάψει το πράσινο φως για τα σχολεία. Η τελική απόφαση θα διαμορφωθεί από τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα της περιόδου, αλλά και από τις προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί εντός και εκτός Επιτροπής, από τους λοιμωξιολόγους.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης της σχολικής χρονιάς, άγνωστο αυτή τη στιγμή για πόσο. Αν αυτό προκρίνει η επιτροπή των ειδικών, το υπουργείο Παιδείας έχει στη φαρέτρα του την -δοκιμασμένη από το προηγούμενο διάστημα και σε ένα βαθμό οργανωμένη- εξ αποστάσεως σύγχρονη και ασύγχρονη διδασκαλία. Στα μείον, όμως, προσμετρώνεται η «χαλαρή» στάση των μαθητών απέναντι στα διαδικτυακά μαθήματα και το γεγονός ότι με την εξ αποστάσεως διδασκαλία οι εκπαιδευτικοί (όσοι είναι εξοικειμένοι με τις νέες τεχνολογίες) δεν μπορούν ούτε να βαθμολογήσουν ούτε να εξετάσουν με διαγωνίσματα και με αδιάβλητο τρόπο τους μαθητές.

Άρα, η χρήση της δεν μπορεί παρά να είναι βοηθητική, ως λύση «εκτάκτου ανάγκης» για να μην χαθεί η επαφή των μαθητών με τη σχολική και μαθησιακή διαδικασία.

Η άλλη λύση είναι άνοιγμα με υποχρεωτική τη μάσκα στα σχολεία, όπως χαρακτηριστικά είπε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, ότι έχει ήδη προταθεί.

«Η αυξητική τάση που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δε θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έχει τεθεί υπόψη της επιτροπής των ειδικών και του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό το πώς θα επιβληθεί η χρήση μάσκας σε μικρούς μαθητές του Δημοτικού, αλλά και στους μεγαλύτερους των Γυμνασίων και των Λυκείων. Ποιοι θα επιβλέπουν αν ο μαθητής φορά μάσκα; Οι εκπαιδευτικοί; Κι αν δεν τη φορούν;…

Από το τραπέζι δεν έχει φύγει, ασφαλώς, και το σενάριο να εφαρμοστεί -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- το σύστημα της προηγούμενης περιόδου: Να ξεκινήσουν τα μαθήματα με τους μαθητές σε εκ περιτροπής διδασκαλία. Δηλαδή, μαθήματα μέρα παρά μέρα σε τμήματα έως 15 μαθητών.

Τέλος, για τους φοιτητές συζητείται η επιστροφή των φοιτητών στα Πανεπιστήμια με αρνητικό τεστ κορονοϊού για τα δια ζώσης μαθήματα, σε συνδυασμό με τη χρήση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση και των νέων τεχνολογιών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Δένδιας διαψεύδει τον Στόλτενμπεργκ! Μείζον θέμα με το ΝΑΤΟ

Πηγές του υπουργείου εξωτερικών διαψεύδουν τον ισχυρισμό Στόλτενμπεργκ…

Σοκαριστικό βίντεο: Αστυνομικοί δολοφονούν με σακούλα Αφροαμερικανό

Ένα σοκαριστικό βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας…

Δυσάρεστα νέα για την Τουρκία και τον Σουλτάνο!

Τα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στο Αιγαίο…

Το πρωτοφανές covid μέτρο των Ολλανδών στα σχολεία αγγίζει τα όρια της τρέλας

Με 71.129 θετικά κρούσματα και 6.230 θανάτους συνολικά…

Σχολεία: Τα 16 μέτρα που θα ισχύουν από 14/9

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίγουν όλες οι εκπαιδευτικές…

Φόβοι για βεντέτα: «Πακιστανική μαφία» εναντίον Ελλήνων στην Κρήτη

Συνελήφθησαν συνολικά 24 άτομα, 22 Πακιστανοί και 2…

«Big Brother»: Θύελλα αντιδράσεων με το απαράδεκτο πλάνο παίκτριας

Μπορεί τα νούμερα του «Big Brother» να κρίνονται…

Έρχεται συμφωνία-»πακέτο» με την Γαλλία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα…
contact