ΥΓΕΙΑ

Αυτή είναι η ξεχασμένη ασθένεια που επιστρέφει για τα καλά

Η περίπτωση της 16χρονης που διαγνώστηκε με σύφιλη στην Πάτρα έγινε είδηση την προηγούμενη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα από τα εκατοντάδες κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Η σύφιλη, βακτηριακή ασθένεια που μεταδίδεται συνήθως με τη σεξουαλική επαφή, σίγουρα δεν είναι τόσο κοινή στην Ευρώπη όσο τον 18ο και τον 19ο αιώνα, όταν την αποκαλούσαν «μάστιγα της ανθρωπότητας».

Η ευρεία χρήση των αντιβιοτικών μείωσε τη συχνότητά της τον 20ο αιώνα, όμως τα κρούσματα άρχισαν και πάλι να αυξάνονται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μετά το 1990, και ενώ το βακτήριο είχε πια αποκτήσει ανθεκτικότητα σε ορισμένες θεραπείες.

Το 2015 εκτιμάται ότι πάνω από 45 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με σύφιλη, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες, και οι θάνατοι φτάνουν τις αρκετές δεκάδες χιλιάδες το χρόνο.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, το 2013 αναφέρθηκαν στην Ελλάδα 300 περιστατικά, από τα οποία τα 262 αφορούν άνδρες, κυρίως άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Η σύφιλη «δεν είναι ξεχασμένη ασθένεια» δήλωσε στο thebest.gr η Σοφία Γεωργίου, διευθύντρια της δερματολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Ρίου, όπου η 16χρονη ασθενής νοσηλεύεται σε μονόκλινο δωμάτιο.

«Τα περιστατικά σύφιλης δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Υπάρχουν περιπτώσεις και σε νέα παιδάκια ακόμα […] Τα τελευταία 20 χρόνια στη δερματολογική κλινική του Ρίου έχουμε περίπου 2 περιστατικά την εβδομάδα και σε άτομα που έχουν ετεροφυλικές σχέσεις και ομοφυλοφιλικές» ανέφερε.

Μέχρι σήμερα, εμβόλιο για τη σύφιλη δεν υπάρχει και ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή του σεξ χωρίς προστασία. Το προφυλακτικό μειώνει τον κίνδυνο αλλά δεν τον μηδενίζει.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact