ΕΛΛΑΔΑ

Αιγαίο: Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα θα νικήσει κατά κράτος

Η αλήθεια είναι ότι η Άγκυρα δεν έχει και πολλές επιλογές για να αποκτήσει ένα μαχητικό υψηλότερων δυνατοτήτων από τα F-16 που ήδη διαθέτει.

Το Εurofighter Typhoon φαίνεται να την καλύπτει, αφού είναι ένα μαχητικό που μοιάζει αρκετά με το Rafale.

Ακόμη και την αγορά μεταχειρισμένων μαχητικών Eurofighter Typhoon διερευνά ταχέως η Αγκυρα, αφού διαπιστώνει ότι η Ελλάδα ακόμη και με τα έξι Rafale που έχει ήδη αποκτήσει θα μπορεί να υπερέχει κατά κράτος της Τουρκίας και μάλιστα όχι μόνο στον αέρα.

Η σπουδή της Τουρκίας να αποκτήσει αμέσως όχι καινούργια Eurofighter, αλλά μεταχειρισμένα, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν ταχύτατα σε επιχειρησιακές αποστολές, φανερώνει τον προβληματισμό των τούρκων επιτελών για τη μεγάλη ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία έχει αγοράσει συνολικά 24 μαχητικά Rafale και τα πρώτα έξι έχουν φτάσει από τον περασμένο Ιανουάριο στην Τανάγρα και σύντομα θα είναι 100% επιχειρησιακά.

Με το εξελιγμένο ραντάρ που θα διαθέτουν θα μπορούν να εγκλωβίζουν πολλαπλούς στόχους στο Αιγαίο, ενώ βέβαια δεν πρέπει να λησμονείται ότι διαθέτουν όπλα ικανά να προκαλέσουν σημαντικά πλήγματα από πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι Τούρκοι έχουν αντιληφθεί ότι σύντομα η Ελλάδα θα υπερέχει στον αέρα του Αιγαίου αλλά θα μπορεί να κλειδώνει και μεγάλες περιοχές στη θάλασσα και στην ξηρά χάρη στα ατού των Rafale.

Γι’ αυτό και εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που δεν καταφέρουν να αναβαθμίσουν τα μαχητικά τους ή να αποκτήσουν τελικά νέα F-16 από τις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα επιχειρεί να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τη Βρετανία με στόχο να εντάξει αμέσως στην Πολεμική της Αεροπορία μεταχειρισμένα μαχητικά Eurofighter Typhoon.

H αγορά καινούργιων μαχητικών θα απαιτούσε περισσότερες διαδικασίες και χρόνο και γι’ αυτό εκτιμάται ότι η Αγκυρα θέλει να την αποφύγει και προσανατολίζεται στα μεταχειρισμένα. Bέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί πως και αυτή η λύση δεν θα φέρει άμεσα αποτελέσματα για την τουρκική αεροπορία.

Κι αυτό διότι – αν τελικώς προκριθεί η αγορά των Εurofighter – θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα διαθέτει μαχητικά και άλλης χώρας εκτός των ΗΠΑ.

Θα πρέπει δηλαδή να αποκτήσει την τεχνογνωσία και να μπει σε άλλες διαδικασίες συντήρησης και υποδομών.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact