ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμα και σήμερα, κάτι στην παραλία της Νορμανδίας θυμίζει την… ιστορική απόβαση

Το 4% της άμμου αποτελείται πράγματι από ζοφερές θύμισες

Λίγο μετά την αυγή της 6ης Ιουνίου 1944, μια μέρα μετά την προγραμματισμένη απόβαση που ματαίωσε η κακοκαιρία, περισσότεροι από 160.000 στρατιώτες των Συμμάχων αποβιβάστηκαν σε μια παραλία της βορειοδυτικής Γαλλίας.

Η απόβαση στη Νορμανδία θα ήταν ένα από τα καθοριστικά σημεία του Β’ Παγκοσμίου, το γεγονός που έγειρε την πλάστιγγα ακόμα περισσότερο υπέρ των Συμμάχων. Περισσότερα από 5.000 πλοία και 13.000 αεροπλάνα υποστήριξαν τους στρατιώτες που έδιναν τη μάχη τους στην ακτή της «Omaha Beach», όπως ήταν η κωδικοποιημένη ονομασία ενός από τα πέντε παράκτια σημεία που αποβιβάστηκαν οι Σύμμαχοι εκείνη τη μέρα.

Τα 8 χιλιόμετρα της παραλίας είδαν μια σφοδρότατη μάχη που την τιμούμε σήμερα ως ένα από τα καθοριστικότερα σημεία καμπής του μεγαλύτερου πολέμου που έχει δει η ανθρωπότητα.

Και είναι μάλιστα η ίδια η παραλία που δεν μας επιτρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ! Σε έρευνά του το 2011, το γεωλογικό περιοδικό «Sedimentary Record» βρήκε πως το 4% της άμμου στη συγκεκριμένη παραλία περιέχει ακόμα θραύσματα βλημάτων και υπολείμματα από την ιστορική απόβαση της D-Day! Τα υπολείμματα κυμαίνονται από 0,06 έως και 1 χιλιοστό και αντιστοιχούν σε μια αξιοσημείωτη ποικιλία από σχήματα.

«Πόσο θα παραμείνουν ακόμα, δεν είναι σίγουρο», παρατηρεί το επίσημο περιοδικό της διεθνούς Εταιρίας Ιζηματογενούς Γεωλογίας (SEPM), «αλλά ο σίδηρος και μόνο μπορεί πιθανότατα να επιβιώσει για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια».

Όσο για τα θραύσματα, «είναι η μόνη μικροσκοπική καταγραφή που έχει επιβιώσει από τη μάχη, αντιπροσωπεύοντας ανεπαρκώς το μέγεθος της καταστροφής και του θανάτου που υπέφεραν όσοι ενεπλάκησαν άμεσα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη»…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact