ΥΓΕΙΑ

Ακρωτηριασμός δαχτύλων

Στους ακρωτηριασμούς δαχτύλων υπάρχει μία αρχή που τηρείται από τις ειδικές ομάδες που έχουν αναπτυχθεί στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της επαρχίας.

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός

Η ομάδα αυτή που ονομάζεται «ομάδα μικροχειρουργικής» έχει προσδιορίσει ποια μέλη γίνεται προσπάθεια να επανασυγκολληθούν και πότε.

Για να επανασυγκολληθεί ένα μέλος-δάχτυλο κατά κανόνα πρέπει να έχει αποκοπεί από όργανο κοφτερό. Μέλη που έχουν υποστεί σύνθλιψη δεν γίνεται προσπάθεια να ανασυγκολληθούν. Για μεμονωμένα δάκτυλα επανασυγκολλούνται κυρίως ο αντίχειρας και 5ος δάκτυλος (μικρός). Τα ενδιάμεσα δάκτυλα συνήθως όχι.

Ένα χέρι από τον καρπό και κάτω έχει απόλυτη ένδειξη. Ο λόγος είναι ότι η διαδικασία επανασυγκόλλησης είναι όχι μόνο πολύωρη (από 6-24 ώρες) αλλά και το αποτέλεσμά της είναι άδηλο. Γι΄ αυτό στα απλά δάχτυλα δεν ενδείκνυται η επανασυγκόλληση, αλλά η αφαίρεση του αντίστοιχου μετακαρπίου, ώστε να παραμένει ένα χέρι απόλυτα λειτουργικό και που δύσκολα φαίνεται ότι του λείπει ένα μεσαίο δάχτυλο.

Για να μεταφέρουμε ένα ακρωτηριασμένο μέλος, το καθαρίζουμε προσεκτικά (με σαπουνόνερο και αλατόνερο) και το τυλίγουμε σε καθαρό ύφασμα ελαφρά βρεγμένο. Εάν υπάρχει πάγος, τοποθετούμε παγοκύστη ώστε να κρατιέται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση ακρωτηριασμού που χρειάζεται επανασυγκόλληση (με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν) καλούμε το τηλέφωνο 166 ή 112, για να μάθουμε σε ποιο πλησιέστερο νοσοκομείο υπάρχει «ομάδα μικροχειρουργικής».

Λέξεις κλειδιά:

– ακρωτηριασμός δακτύλου
– ανασυγκόλληση δακτύλου
– ομάδα μικροχειρουργικής

* Το παραπάνω θέμα του newsbeast.gr αποτελεί μέρος της συλλογής «100 ερωτήσεις και 100 απαντήσεις» για ορθοπεδικά θέματα για τα σημαντικότερα προβλήματα που μας απασχολούν Κάθε Πέμπτη θα μπορείτε να μαθαίνετε για κάθε ορθοπεδικό πρόβλημα τα αίτια, τα συμπτώματα, την διάγνωση, τον έλεγχο και την θεραπεία. Επιπροσθέτως μπορείτε μέσα από τον μηχανισμό των σχολίων να θέτετε τα δικά σας ερωτήματα.

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact