ΚΟΣΜΟΣ

Άκυρο το αποτέλεσμα των εκλογών σε περιοχή της Ρωσίας λόγω νοθείας

Οι δηλώσεις της προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής

H Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσίας συνέστησε την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών στην περιοχή Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής, μετά την ένταση που πυροδότησε στην περιοχή η ανατροπή την τελευταία στιγμή του εκλογικού αποτελέσματος.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα δήλωσε σήμερα ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά όλοι όσοι παραποίησαν το εκλογικό αποτέλεσμα στις εκλογές στο Πριμόριε. «Το περιστατικό αυτό, όταν αίφνης, έγιναν τέτοιες ατασθαλίες, παραβιάσεις στην τελική φάση του δεύτερου γύρου, της επαναληπτικής ψηφοφορίας …είναι φυσικά πράγματα που μας σόκαραν» είπε η Παμφίλοβα.

Η ίδια υποσχέθηκε ότι θα ακυρώσει με τρόπο αποφασιστικό τα αποτελέσματα των εκλογών αν υπάρξουν παρόμοιες παραβιάσεις και σε άλλες περιοχές. «Έχω την υποστήριξη του Ρώσου προέδρου στην άσκηση των κύριων καθηκόντων μου, γι’ αυτό βρίσκομαι στην θέση αυτή, για να επιβάλλω την τάξη στο εκλογικό σύστημα», κατέληξε η Παμφίλοβα, όπως μεταδίδουν το TASS και το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ανατροπή αυτή είχε ως συνέπεια να αναδειχθεί νικητής στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο υποστηριζόμενος από το Κρεμλίνο υποψήφιος Ίγκορ Ταρασένκο, ενώ προηγείτο ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αντρέι Ίσενκο.

Οι κομμουνιστές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα καταγγέλλοντας εκτεταμένα περιστατικά νοθείας, Εκατοντάδες υποστηρικτές του Κομμουνιστικού Κόμματος διαδήλωσαν στο κέντρο του Βλαδιβοστόκ, ενώ ο υποψήφιός τους Αντρέι Ίσενκο, διαμαρτυρόμενος για το εκλογικό αποτέλεσμα, ανακοίνωσε ότι αρχίζει απεργία πείνας.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ ζήτησε την παρέμβαση του ρώσου προέδρου, ενώ καταγγελίες εναντίον των κομμουνιστών άρχισαν να γίνονται και εκ μέρους του επιτελείου του υποψηφίου Ίγκορ Ταρασένκο.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Έλα Παμφίλοβα συνέστησε αρχικά και στους δύο υποψηφίους, εάν έχουν στοιχεία περί παραβιάσεων της εκλογικής διαδικασίας, να τα καταγγείλουν. Ωστόσο οι συστάσεις της δεν μείωσαν την ένταση στην περιοχή ούτε το πλήθος των καταγγελιών που κατατέθηκαν τόσο στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή όσο και στις αρμόδιες τοπικές αστυνομικές αρχές.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να στείλει στην περιοχή ειδική αντιπροσωπεία, η οποία άρχισε να μελετά τις καταγγελίες. Εν συνεχεία συνέστησε στην τοπική εκλογική επιτροπή να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της τοπικής Εκλογικής Επιτροπής Ναταλία Καμάεβα, «η επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο»( 20 Σεπτεμβρίου) καθώς, όπως είπε, « Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή μας συνέστησε να πάρουμε μια τέτοια απόφαση» (να θεωρήσουμε άκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών-σ.σ)

Οι εκλογές για την ανάδειξη κυβερνήτη στην περιοχή Πριμόριε έγιναν σε δύο γύρους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, νικητής αναδείχθηκε ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» υποψήφιος Ίγκορ Ταρασένκο. Μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων συγκέντρωσε το 49,55% (253.200 ψήφους) , ενώ ο αντίπαλος και υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Αντρέι Ίσενκο το 48,06% (244.550 ψήφους) .

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact