ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζει η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων;

Συζητείται η έναρξη να γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου

Σκέψεις το πρώτο κουδούνι στα σχολεία να χτυπήσει μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 14 Σεπτεμβρίου, κάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο εξαιτίας του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι αναμένουν το αποτέλεσμα που θα έχουν τα νέα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσα το επόμενο διάστημα, μέχρι τις 31 Αυγούστου. Εκτιμούν ότι πρέπει να έχει υπάρξει μια πτωτική τάση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όποτε κι αν αυτή γίνει, με αυξημένα μέτρα προστασίας τόσο για τον μαθητικό πληθυσμό όσο και για τους εκπαιδευτικούς.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου του υπουργείου Παιδείας θα γίνουν γνωστές από την ίδια την Νίκη Κεραμέως την Δευτέρα 24 Αυγούστου. Αυτά που έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από χείλη εκπροσώπων της κυβέρνησης είναι ότι το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και ότι η χρήση μάσκας θα είναι εκτεταμένη.

Η υπουργός Παιδείας τονίζει ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι κατόπιν εισηγήσεων της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, η χρήση της μάσκας θα είναι εκτεταμένη σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και θα περιλαμβάνει όλες τις σχολικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο.

Επίσης, οι μαθητές θα κάνουν χωριστά διαλείμματα ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός, και στα διαλείμματα δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας.
Παράλληλα, θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη λειτουργία τους και μετά το πέρας των μαθημάτων και θα υπάρχουν, με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικά σε όλα τα σχολεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, οι μάσκες θα διατεθούν δωρεάν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κονδύλι που θα διατεθεί στους δήμους με έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο Εσωτερικών και θα φτάσει τα 5,2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, πολλές λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς, όπως τι θα γίνει με μαθητές και εκπαιδευτικούς με προβλήματα υγείας, τι θα γίνει με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά την άνοιξη, αλλά και τι θα γίνει σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσμα ή κρούσματα σε σχολεία.

Επιπλέον σύγχυση ενδέχεται να προκαλέσει η χθεσινή σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος σημειώνει ότι χρήση μάσκας μπορεί να γίνεται για παιδιά άνω των 12 ετών.
«Συστήνεται η χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των 12 ετών», ιδίως όταν δεν είναι εφικτό να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλους ανθρώπους και εφόσον υπάρχει ευρεία διάδοση του νέου κορονοϊού στη συγκεκριμένη ζώνη, αναφέρει στο έγγραφο με τις αναθεωρημένες συστάσεις του.

Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου.

Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.

Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ’ εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000.

Οι προσλήψεις αναπληρωτών θα ανακοινωθούν την Τρίτη, 25 Αυγούστου.

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

«Κόφτης» στη θέρμανση στο δημόσιο – Τέλος ζεστό νερό και φωτεινές επιγραφές στη Γερμανία

Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον επερχόμενο «ρωσικό» χειμώνα,…

Μικρότερες συσκευασίες, ίδιες τιμές – Το μυστικό κόλπο της «συρρίκνωσης»

Οι εταιρείες συρρικνώνουν τις συσκευασίες των προϊόντων, χωρίς…

Αποκάλυψη: Τους S300 αναζητούσαν στην Κρήτη οι Τούρκοι

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Γιατί αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά F-16 στην Κάρπαθο

Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με…

Νέες ανατιμήσεις απο Σεπτέμβριο: Ποια προϊόντα «εκτοξεύονται»

Ενεργειακή ακρίβεια και οικονομική κρίση έχουν φτάσει στα…

Μπήκε σε πισίνα με παιδιά με αποκαλυπτικό G-string και προκάλεσε αντιδράσεις

Πολλές είναι οι αντιδράσεις κάτω από ένα βίντεο…

Οι νέες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα για τον Σεπτέμβριο χωρίς το Power Pass

Για τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκαν νέες τιμές στο ηλεκτρικό…

Η επιστημονική πρόβλεψη της απόλυτης καταστροφής

Έρχονται δύσκολες μέρες για τον πλανήτη… Ο κόσμος…
contact