ΚΟΣΜΟΣ

Αμνηστία σε 11.000 κρατούμενους έδωσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ

Τουλάχιστον 11.000 κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφότου ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε την απόφαση χορήγησης αμνηστίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός αρμόδιος για την Εθνική Συμφιλίωση Άλι Χάινταρ.

Ωστόσο σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πραγματικός αριθμός των κρατουμένων στους οποίους έχει χορηγηθεί αμνηστία είναι μικρότερος από αυτόν στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός.

Σχεδόν «11.000 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί του διατάγματος χορήγησης αμνηστίας και έχουν αποφυλακιστεί» διαβεβαίωσε ο Χάινταρ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε χθες στη Δαμασκό.

Ο υπουργός αναφερόταν στη «γενική αμνηστία» που χορήγησε με διάταγμα που εξέδωσε ο Άσαντ μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον Χάινταρ, «αυτός ο αριθμός αυξάνεται» σταδιακά καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει τις υποθέσεις των κρατουμένων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ωστόσο ότι μόλις 7.000 άνθρωποι έχουν λάβει αμνηστία.

«Ένας αριθμός μεταξύ 70.000 και 80.000 ανθρώπων μπορούσε να επωφεληθεί από το μέτρο της αμνηστίας» αλλά «μόλις το 10% εξ αυτών έχει βγει από τις φυλακές», διευκρίνισε ο διευθυντής αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές του καθεστώτος ή αγνοούνται, σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με το δικηγόρο και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άνουαρ αλ Μπούνι, πολλοί από τους κρατούμενους που αφέθηκαν ελεύθεροι ήταν κρατούμενοι του κοινού δικαίου, που υποτίθεται ότι δε δικαιούνταν την χορήγηση αμνηστίας.

Σε ερώτηση που του τέθηκε για τον αριθμό των 200.000 ανθρώπων που έχουν εξαφανιστεί ή τελούν υπό κράτηση, ο Χάινταρ απάντησε ότι ο αριθμός αυτός είναι «υπερβολικός».

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Πρεσβεία Ισραήλ στην Αθήνα: «Οι πύραυλοι του Ιράν φτάνουν μέχρι την Ευρώπη»

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου χτυπάει η πρεσβεία του Ισραήλ…

Τραμπ: «Τους κάνουμε χαμό, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται σύντομα»

Σε μια γρήγορη τηλεφωνική παρέμβαση 9 λεπτών στο…

Ανοιχτή απειλή από το Ιράν: “Θα ρίξουμε πυραύλους στην Κύπρο”

Τα πράγματα φαίνεται να αγριεύουν στην Κύπρο, με…

Επιχείρηση «Επική Οργή»: Το οπλοστάσιο και οι στόχοι των ΗΠΑ στο Ιράν

Η αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (η γνωστή μας CENTCOM,…

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που βομβαρδίζουν το αρχηγείο του Χαμενεΐ στο Ιράν

Ένα βίντεο-ντοκουμέντο από τον χθεσινό βομβαρδισμό κατευθείαν στην…

Το βίντεο 33 δευτερολέπτων από την επίθεση των ΗΠΑ που σκότωσε τον Χαμενεΐ

Πραγματική κόλαση έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη…

Ο Τραμπ, τα UFO και ο «δαιμονικός» φόβος που κρατά κλειστούς τους φακέλους

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσοεύει ξένο μέσο, η…

Υπάρχουν εξωγήινοι; Τι απαντά κορυφαίος επιστήμονας της NASA

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν είμαστε μόνοι μας στο…

Το μοντέλο του OnlyFans που έμεινε έγκυος μετά από 400 άνδρες… τώρα ψάχνει τον πατέρα!

Κρατηθείτε, γιατί αυτή η είδηση είναι πραγματικά από…
contact