ΚΟΣΜΟΣ

Αναλυτής της Deutsche Bank: Η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ -Της ετοιμάζουν τρίτο πακέτο

Εδώ και μήνες, οι αυθεντίες των οικονομικών και πολιτικών πραγμάτων προειδοποιούν για μια επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Και η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της. Ωστόσο, υπάρξει και η άποψη πως δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η θέση της στο ευρώ.

Ακούγεται αισιόδοξο ως προοπτική, αλλά ο αναλυτής της Deutsche Bank, Νικολάους Χέινεν, μιλώντας στην Deutsche Welle εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες διατηρούνται προς το παρόν στη ζωή, χάρη στην ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ μέσω του ELA. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για την απόκτηση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων που αγοράζουν από την κυβέρνηση, έτσι ώστε αυτή θα διατηρηθεί με τη σειρά της εν ζωή για μια-δύο εβδομάδες».

Ακόμη κι έτσι, όμως, τα αποθεματικά στερεύουν. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση έκανε επιδρομή στα ταμεία των κρατικών φορέων, των δήμων και όπου αλλού μπορούσε να βρει χρήματα για να πληρώσει το ΔΝΤ, σε πρώτη φάση. Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ακόμη και αυτό να συμβεί, να πληρώσει, δηλαδή, η Ελλάδα τη δόση προς το ΔΝΤ, και πάλι θα έχει ανάγκη ένα τρίτο πακέτο στήριξης, κάτι που παραδέχεται και ο αναλυτής της Deutsche Bank.

Το αδιέξοδο

Μέχρι να φτάσει, όμως, η στιγμή για να ανοιχτεί το κεφάλαιο «τρίτο πακέτο στήριξης», η Ελλάδα και οι εταίροι της βρίσκονται μπροστά σε έναν αδιέξοδο δρόμο για το τρέχον πρόγραμμα και την ολοκλήρωσή του. Ο Νικολάους Χέινεν σημειώνει πως είναι πεπεισμένος ότι, τελικά, οι πιστωτές θα ξεκλειδώσουν την τελευταία δόση που έχει ανάγκη η Ελλάδα και αυτό θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου.

«Στα τέλη Ιουνίου, η Ελλάδα και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη θα συμφωνήσουν ότι η Αθήνα έχει κάνει αρκετά για να δικαιολογήσουν την εκροή κεφαλαίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί κάποιο επίπεδο συστημικής σταθερότητας. Από εκεί και πέρα θα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το τρίτο πακέτο».

Ο Νικολάους Χέινεν 

Γεωστρατηγικός παράγοντας

Πέραν του αμιγώς οικονομικού παράγοντα, ο Γερμανός αναλυτής σημειώνει πως υπάρχει και ο γεωστρατηγικός που δεν πρέπει να υποτιμάται. «Γεωστρατηγικά, η Ελλάδα η βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο της Ευρώπης. Η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα ως ένα προκεχωρημένο φυλάκιο στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι ο λόγος που οι Ευρωπαίοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ την Ελλάδα. Μπορεί η συμπεριφορά της Αθήνας να εμφανίζεται ασταθής, αλλά είναι καλή ένδειξη ότι το outlook της χώρας δεν είναι τόσο κακό, όσο το παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ».

Χαοτική κατάσταση

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Ο Χέινεν, αναφέρει: «Η διοίκηση της Ελλάδας είναι χαοτική και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια βραχυπρόθεσμη αφερεγγυότητα. Αλλά ένα «Graccident» δεν πρέπει να οδηγήσει σε Grexit. Οι επενδυτές είναι απίθανο να ξεσπάσουν σε πανικό. Άλλωστε το 80% του ελληνικού χρέους βρίσκεται πλέον στα χέρια των μελών της Ευρωζώνης. Γι’ αυτό και η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην συμβεί η κατάρρευση».

Δεν θα γίνει Αργεντινή

Ειδικά για το ρόλο της ΕΚΤ, σημειώνει: «Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην ελληνική κεντρική τράπεζα να αυξήσει τη σανίδα σωτηρίας (βλ. ρευστότητα) προς τις τράπεζες της χώρας, έτσι ώστε να μπορεί να βοηθήσει την Αθήνα για αναχρηματοδότηση, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η ελληνική χρεοκοπία δεν θα φτάσει στο επίπεδο της Αργεντινής».

Η δραχμή δεν θα αντέξει

Ο Χέινεν τοποθετείται και για το θέμα της δραχμής που αναφύεται συνεχώς ως πιθανό σενάριο. Λέει, συγκεκριμένα: «Οι χώρες με ισχυρό νόμισμα δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με ένα πιο αδύναμο. Με άλλα λόγια, η δραχμή δεν θα είναι αρκετά ισχυρή για να ανταγωνιστεί το ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τις μη υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και τους σοβαρούς πολιτικούς κινδύνους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι ένα ”αποτυχημένο κράτος” για το προβλεπτό μέλλον, και αυτό αναμένεται να κρατήσει τους εταίρους της σε αγωνία».

 

 

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact