Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου ανέλυσε τον νέο προκλητικό χάρτη της Τουρκία, ο οποίος «βάφει» κόκκινο το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη μέχρι την Κύπρο.
Ο συγκεκριμένος χάρτης αφορά στις αρμοδιότητες έρευνας και διάσωσης, είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Υφαντής, ο οποίος τόνισε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων κρατών, πρόκειται για τεχνικές ρυθμίσεις οι οποίες λύνονται φιλικά ή από κοινές επιτροπής.
Ο διεθνολόγος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος χάρτης θα έχει συνέπειες, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία δεν αποκλείεται να μπλοφάρει με τις κινήσεις της, ωστόσο η Ελλάδα δεν μπορεί να ρισκάρει.
«Αυτός ο χάρτης δείχνει που θέλει η Τουρκία να ασκεί αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης. Δηλαδή αν κάποιο πλοίο εκπέμψει SOS, ποιος θα πάει να το σώσει, ποιος έχει την αρμοδιότητα. Δεν αφορά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι για τεχνικές ρυθμίσεις που σε άλλες χώρες γίνονται φιλικές συζητήσεις και τα κράτη σε συνεργασία κανονίζουν για να μπορεί να είναι αποτελεσματική η δραστηριότητά τους και το ποιος έχει τον συντονισμό», τόνισε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Χωρίς Μάσκα», με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή και απάντησε στο αν με αυτά τα δεδομένα πάμε σε μια κατάσταση όπως στα Ίμια:
«Δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, μόνο που εκεί είχε ξεκινήσει όχι απλώς για την αρμοδιότητα, αλλά με το ότι αυτή ήταν εντός της τουρκικής επικράτειας και γι αυτό είχε αρμοδιότητα η Τουρκία. Σε άλλη περίπτωση αυτά δεν έχουν μεγάλη σημασία, είναι τεχνικές ρυθμίσεις και σε άλλα κράτη υπάρχουν κοινές επιτροπής που τις ρυθμίζουν».
«Ακόμα κι αν η Τουρκία δεχόταν ότι αυτά τα 18 νησιά είναι ελληνικά πάλι θα έβγαζε τον χάρτη. Για την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να κατοχυρώσει με βίαιο τρόπο το αφήγημα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, βάζει όλα τα ζητήματα στην ατζέντα, για να αποτυπώσει σε χάρτες και νόμους τη φιλοδοξία της», πρόσθεσε.
Για το ότι παρακάμπτει τη Λέσβο: «Η Τουρκία δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στη Λέσβο, δέχεται ότι έχει χωρικά ύδατα, όμως στο Αιγαίο, επειδή δεν υπάρχουν αποστάσεις δεν μπορεί να κηρυχθεί ΑΟΖ. Η υφαλοκρηπίδα όμως υπάρχει, η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα, άρα δεν δέχεται ότι έχουν κυριαρχικά δικαιώματα».
Για το αν μπλοφάρει ή έχει στόχο κλιμάκωση για σύγκρουση: «Δεν αποκλείεται να μπλοφάρει, είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο, όμως η Τουρκία δεν απορρίπτει και τη στρατιωτική εμπλοκή, αν η Ελλάδα δεν υποχωρήσει. Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο για ένα θερμό επεισόδιο ή μια σύντομη στρατιωτική εμπλοκή, η οποία είναι ελκυστική σε κάποιους κύκλους της Άγκυρας».
Για τον αν πιστεύει η Τουρκία ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει: «Το ζήτημα είναι της απειλής, της πίεσης και της ακροσφαλούς διπλωματίας και οτι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα λυγίσει στο τέλος, είτε θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους όρους της Τουρκίας. Με τη σαφή απειλή στρατιωτικής ισχύος, οι χώρες δεν μπορούν να μπλοφάρουν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό. Εμείς δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι η τουρκική απειλή είναι αξιόπιστη, ή δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο και να πούμε ότι μπλοφάρει».
Για το ποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτός ο χάρτης: «Μερικές από τις συνέπειες είναι ότι μπορεί ξαφνικά να αρχίσουμε να βλέπουμε πολύ περισσότερο ναυμαχίες μεταξύ των λιμενικών. Να υπάρχουν δηλαδή φουσκωτά των μεταναστών και προσφύγων τα οποία η Άγκυρα θα θεωρεί ότι μπορεί να τα σώσει πολύ πέρα από τα όρια. Επίσης είναι το θέμα της αλιείας και της παρενόχλησης των ψαράδων. Θα μπορεί με προσχήματα η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την τουρκική ακτοφυλακή, να αμφισβητεί τις αρμοδιότητες της Ελλάδας στο Ανατολικό Αιγαίο. Ένας ακόμα τρόπος πίεσης δηλαδή, μαζί με τον Έβρο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».
«Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί η άποψη των πολλών που υποστηρίζουν ότι είναι κρίσιμο το επόμενο διάστημα, μέχρι την ανάληψη της προεδρίας από τον Μπάιντεν, αν τελικά νικήσει», κατέληξε.