ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάσα για 420.000 επαγγελματίες -Ποιοι απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ

Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους 420.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων και αμειβόμενοι με μπλοκάκια θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ κάθε τρίμηνο από το σύστημα υπό την προϋπόθεση ότι ο τζίρος τους φέτος δεν ξεπερνά τα 10.000 ευρώ.

Περίπου ένα εκατομμύριο μπλοκάκια , ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ανάλογα με τον τύπο των βιβλίων που τηρούν, να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το 42% αυτών, ή περίπου 420.000 υπόχρεοι σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ με την εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική. Όσοι θέλουν μένουν στο σύστημα, όσοι θέλουν βγαίνουν, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την εξαίρεση και αν κρίνουν πως δεν τους ταιριάζει να ξαναμπούν στο σύστημα ΦΠΑ.

Αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος υπάγεται σήμερα στο σύστημα ΦΠΑ επιλέξει από την 1 η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθεί, όταν παρέχει τις υπηρεσίες του δεν θα χρεώνει ΦΠΑ.

Η απόδειξη παροχής υπηρεσιών (π.χ από έναν υδραυλικό) η οποία θα πρέπει να εκδοθεί δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ.

Έτσι, κόβεται και η κλασική διαπραγμάτευση που κάθε άλλο παρά ασύνηθες φαινόμενο είναι στους κόλπους ελεύθερων επαγγελματιών όταν παρέχουν υπηρεσίες και συνοψίζεται στη φράση «50 χωρίς, 60 με απόδειξη». Ευρώ, εννοείται.

Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, ο οποίος δεν θα έχει πλέον την επιβάρυνση της υπηρεσίας του με ΦΠΑ, αν αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε ΦΠΑ θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ που κατέβαλε όμως δεν θα μπορεί να εκπέσει.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια του υποκείμενου στον φόρο να αποφασίσει αν τον συμφέρει να βγει ή να μείνει εντός συστήματος.

Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact