ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναστασιάδης: Η λύση των δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο


«Δεν υπάρχει σχέδιο Β’» ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β’, η Τουρκία προσπάθησε εδώ και 40 χρόνια την αναβάθμιση του μορφώματος των κατεχομένων, αλλά απέτυχε» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικό Κήρυκα», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

«Η Τουρκία ανέκαθεν κρατούσε το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού. Δεν είναι ο μόνος παίκτης στη σκακιέρα του Κυπριακού, αλλά είναι ο βασικός» υποστήριξε ο Κύπριος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «από την ένταξη της ολότητας της κυπριακής επικράτειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2004, έχει επαναβεβαιωθεί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, που στήριξαν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τη διεθνή κοινότητα ότι η λύση των δύο κρατών δεν αποτελεί επιλογή για την Κύπρο. Τόσο απλά και καθαρά. Το πλαίσιο της λύσης είναι εκεί, απλώς πρέπει να συμφωνήσουμε το περιεχόμενο».

Για την τουρκική εισβολή τόνισε ότι «ήταν μια τραυματική εμπειρία για όλους μας, για τον κάθε Έλληνα Κύπριο, όπου και αν ανήκε, όποια ιδεολογία και αν πίστευε. Ήταν μια σκοτεινή στιγμή που όσοι την ζήσαμε απευχόμαστε να μην την ζήσει ποτέ ξανά ο τόπος μας και ο λαός μας. Σημασία έχει ότι το τραγικό γεγονός της τουρκικής εισβολής πέραν των δεδομένων, απτών και αισθητών συνεπειών της, των νεκρών, των αγνοουμένων, των προσφύγων, των εγκλωβισμών, της δυστυχίας, του πόνου και της καταστροφής, ανέτρεψε την ιστορική διαδρομή αυτού του νησιού ανά τους αιώνες.

»Η εκδίωξη του ελληνικού πληθυσμού από το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, η μετακίνηση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου όλων των Τουρκοκυπρίων και ο οργανωμένος εποικισμός από την Τουρκία δημιούργησαν μια νέα πραγματικότητα επί του εδάφους. Όσο ο χρόνος διαρρέει άγονα, τόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος αυτή η προσωρινότητα να μετατραπεί σε μονιμότητα. Η έγνοια μου και η αγωνία μου είναι να μην επιτρέψουμε τη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου. Έχω ένα μήνυμα, με αφορμή αυτή την τραγική επέτειο: Να αποτρέψουμε, πάση θυσία, την ολοκλήρωση αυτής της τραγωδίας. Το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας θα είναι πιο λαμπρό και πιο ελπιδοφόρο αν καταφέρουμε και υπερβούμε τα εμπόδια και καταστήσουμε εφικτή την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, μέσω μιας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύει σε όλη την επικράτεια της χώρας».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Κύπρου επισημαίνει ότι «φέτος την άνοιξη, συμπληρώθηκαν 50 χρόνια παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο και πριν μερικές βδομάδες, 40 χρόνια από τη μαύρη επέτειο της εισβολής. Πιστεύω πως δεν υπάρχει Κύπριος σε αυτό το νησί, που δεν επιθυμεί τη συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή, χωρίς φόβο και αβεβαιότητα διαβίωση. Οφείλουμε ως πολιτικοί ηγέτες τούτου του τόπου, να μην απογοητεύσουμε τη χώρα μας, τους συμπατριώτες μας και την Ιστορία ακόμα μια φορά».

Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή

Στην ίδια κατηγορία

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Ο Ρέι Ντάλιο προειδοποιεί για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου που θα περιλαμβάνει…

Ισραήλ: «Εγκαταλείψτε άμεσα την Τουρκία»

Το Channel 12, επικαλούμενο δήλωση της κυβέρνησης, μετέδωσε…

Έφθασε η ώρα…που οι προφητείες των Γερόντων, γίνονται πραγματικότητα;

Γέροντας Αθανάσιος: Την κατάσταση που βιώνει τον τελευταίο…

«Στόχος μας ολόκληρος ο πλανήτης»: Τι έλεγε ο ηγέτης της Χαμάς το 2022

Ο 78χρονος συνιδρυτής της Χαμάς “εκτόξευε” απειλές όχι…

Οι 5 αλλαγές που έρχονται σε συντάξεις – επιδόματα

Οριστικοποιήθηκαν οι διατάξεις του ασφαλιστικού -για την απασχόληση…

Ελαιόλαδο: Πόσο θα κρατηθούν στα ύψη οι τιμές

Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει…

Λωρίδα της Γάζας: Σκηνές που πραγματικά θέλεις κουράγιο για να τις δεις…

Σκηνές γροθιά στο στομάχι! Βίντεο που ήρθε στο…
contact